HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hulye (1) hülye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincer (5) pincér (1) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

Elso ev

2007.03.12. 04:51 :: plazmasas

Joisez, a volt fonokom hivott, hogy kellene neki valaki harom napra a pultba, mert a lany aki ott dolgozott, egy reggel nem jelent meg.

Mert ezitt ilyen. Amilyen kocsogok a munkaltatok, olyan kocsogok lehetnek a melosok is. Ezt en nem ertem. Amikor pl. koccoltam onnan, vettem az oregnek egy uveg egri bikaver-t (tudvan, hogy a gyomoregese miatt nem ihat bort), es megkoszontem, hogy ott tanulhattam nala.

En igy rendezem az ugyeimet. Nem art viselkedni, mert fordulhat a kocka – esakkor gazban vagyunk, ha mondjuk kibasztunk egy vendeggel, akit legkozelebbi talalkozasunkkor a fogovosi szekben ulve udvozolhetunk. Es mondjuk az o kezeben van a fogo ...

Szoval mondom, a szakmaban nagy a fruktuacio – pincerek, egyebek jonnek mennek mint a majusi napsutes.

Persze orommel vallaltam a munkat, mert meg annyi penzem sem volt, hogy hazamenjek. Nem mintha olyan sokat fizetett volna, de legalabb megint lattam eselyt arra, hogy valahogy osszeszedjem magam.

Esakkor egykicsit a pultrol:

A tulaj meg veletlenul sem mondja azt, hogy te vagy a manager … a, dehogy.

Pedig valojaban ez azt jelenti: amikor o koccol, tied a bolt. Felelos vagy nem csak a penzeert, de amugy mindenert es mindenkiert aki az etteremben van.

Fealadatok: kasszas(1), vagyis nekem kell elvennem a penzt a vendegtol. Ez eleg gazos, az uzlet minden egyes centje keresztul megy a kezeden. Oda kell figyelni, mertha hiany van, az ego. A peztarcadnak is. Ehhez valojaban nem kell atomfizikusnak lenni, de szamolni tudni nem art. Otthon nincsenek 25-filleresek, itt viszont ez a pez’ felosztasa. Negyedelik a dollart, mint annakidejen Lizzie Borden a szuleit.

Telefonos(2), nekem kellett felvenni a telefonon bejovo rendeleseket. Vagy hazhozszallitas, vagy felre kellett tenni a kesz kajat, es a vendeg jott felvenni. Ez a resze meglehetosen erdekes volt – angolnyelv-tanulasilag -, mertugye eloben lehet gesztikulalni meg minden, azert telefonon kicsit necces megerteni neha embereket. Esugye rizikos is, mertha felreertjuk, akkor elbasztuk.

Mintahogy az elejen ertettem felre kajat, meg cimet, meg altalaban mindent. Amugy bele lehet jonni szepen. Addig persze viselni kell a hazhozszallito-sracok gyilkos tekinteteit, mert olyan cimre kuldtem oket, ami nem is letezik. Vagy elfelejtettem beletenni vmit a csomagba, es ezert vissza kell menniuk megegyszer. 

A szorzotablat nem art tudni, mert az nem eleg, hogy osszeszamoljuk es kesz, ra kell tenni az adot is. Ez NY allamban 0.86%-a a vegosszegnek kajanal. Ha megy a nyolcas-kilences  akkor nincs gaz.

10 dollarra 86 cent, akkor otre 43, ezigy tizenotre pontosan egyharminc (!), esigytovabb.

Az elso hetek ebben az allasban nehezkesek voltak – az elso ket het utan heti hat napban gyakorolhattam –, de meg lehet ezt is tanulni.

Aztan eltelik mondjuk egy ev, es mar benne vagy, jobban ertesz es latsz mindent … es ilyenkor jonnek az ov-alattiak. Mert volt mar olyan telefonos megrendelom, aki nem tudta a sajat telefonszamat. Mert azt is el kell kerni a rendeles felvetelekor, ugyanis ha vmi gaz van – a hazhozszallito sracot eluti egy auto vagy akarmi – akkor vissza kell hivni. Ezis megvolt, a gyerek korhazban volt egyparpecig, deaztan jol bekoronitotta magat az idegesseg levezetesere :)

Ja, azert kell elkerni a telefonszamot, mert megrendeles utan a szakacs kozolheti velunk, hogy az a fajta steak eppen nincs, ugyhogy vissza kell hivni a megrendelot, hogymivan.

Mondom, rendszeresen vannak olyanok, akik nem tudjak a sajat szamukat. Szarul erzik magukat, de erre mindig aszondom: ”that’s all right. I never call myself either.” Ilyenkor mellozom a telefonszamot, es nyertem egy vevot. Mert barmennyire is kocsog a fonok, nekem uzletet kell csinalni – ugyanis a bevetelbol fizet. Ha en nem adok el, nekem sem lesz fizetesem idovel …

Persze vannak ettol cifrabbak is, mondjuk amikor a cimet nem tudja. Ilyenkor lefaradok, hogy bazzeg, ez mi, de inkabb megkerem, hogy nezzen kiaz ablakon, mit lat. Persze nem, de megprobalom elmagyaraztatni vele a kornyeket – a srac, aki a kajat viszi, ugyis ismer arrafele mindent, mint a tenyeret.

Ezeket is meg tudom erteni, mert talan eppen tegnap koltozott be, vagy a haverjainal baszott ugy be, hogy a furdokadban aludt, reggel meg ehesen ebredt egyedul a lakasban. Mondom, vanilyen. Ezis csak az elejen okoz gondot a fejben. A mi fejunkben, mert nekunk meg az is viccesnek tunhet, hogy reggelit rendeljunk meg. Rantottat mondjuk. Mer’ azt olyan nehez megcsinalni.

Ezt viszont soha nem fogom elfelejteni.

Telefonos munkam csucsa: Telefon csorog, felveszem. Mondom: Dorian Diner, how may I help you today? Vevo: add mar mar legyszi a Dorian diner telefonszamat. En: bocsanat? (!!!) … Vevo: megtudod adni az etterem telefonszamat? En: de most hivtal … ha hivtal, akkor megvan a szamunk … Vevo: ok, ertem. ES LETETTE!!! Enis. ….

Ott alltam, es legszivesebben levettem volna a kotenyemet, es hazamentem volna …Ez annyira hihhetetlen volt, hogy meg amai napig sem ertem.

Amikor mar mindezeken tul vagyunk, akkor, koncentralni kell. Mert KETTO telefonvonal van, es vanugy, hogy szimultanban csorognek.

A tobbi feladat: vannak vevok, akik ott rendeleik meg a kajat, es elviszik. Figyelni kell a placcot, mertha a pincer beragad, segiteni kell neki. Fizetni kell a konyhasokat. Meg kell rendelni a zoldsegeket. A fonok titkarnoje kell lenni, mert hivjak egy csomoan, miutan koccolt. A pulthoz is ulnek vendegek, akiket ki kell szolgalni. Neha arut hoznak, amit atkell venni, kikell fizetni. Muszak vegen kitakaritani a pultot es kornyeket, majd MINDENT kikakpcsolni.

Ajtokat bezarni, miutan tavoztunk.

Es mindezek mellett – a keves fizetes ellenere is – mosolyogni kell a vendegre, mert neki mindig igaza van!

Folyt kov

Az elkovetkezendo egykettoben a kajakrol irok majd, hogy lassuk is mivel dolgozunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr7045564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Site Meter
süti beállítások módosítása