Az eloetelek roppant nagy adagok, csakugy, mint a foetelek. Inkabb nagy asztalok kerik ezeket, mondjuk negy fotol felfele. Ilyenkor figyelni kell a megrendelesnel, mert mondjuk a buffalo wings elkeszitese tobb idobe tellik, mint a foetele. Dolgoztam mar olyan helyen, ahol a szakacs egy segglyuk volt,
Szoval. Kezdem a klasszikussal, a mar emlitett buffalo wings-el. A bolenynek nyilvan nincs szarnya, ez inkabb metafora. Tortenete van, aki melyebben beleszeretne merulni, itt olvashat rola. Ez alapjaban veve csirkeszarny megsutve, es hot-souce-ban megforgatva. Altalaban zellerrel es bleu-cheese dressing-el szolgaljuk fel. Ha odafigyelunk, akkor viszunk extra kistanyert es nedves keztorlot az asztalhoz, mert ezt nem nagyon lehet kessel-villaval enni. Mondjuk lattam mar ilyet is, de eljutottam odaig, hogy ez sem lep meg igazan.
Stuffed grape leaves – rizzsel toltott szololevelek. Ez gorog specialitas, de ebbol szerintem kettotol tobbet nem nagyon lehet megenni. Finom, de a rizs olyan fuszeres, hogyha nem akarjuk ezt az izt napokig a szankban erezni, akkor inkabb hagyjuk ki.
Chicken fingers. Ezek rantott csirkemell-szeletek. A minap bejott egy “Mc Donald's-generacios-vendeg”, es ezt kerte. Eloszor az aran lepodott meg, majd az adag nagysagan. Fizetes es eves nelkul tavozott (a fonokom feje biztosan nem torzult). Ez nem a gyorsettermes zuzott csirke-ize kirantva, hanem tenyleg csirke mell-szeletek honey-mustard dressing-el (mezes-majonezzel). Nagyon finom, foleg ha nem gondolunk arra, hogy elo-fagyasztott termekrol beszelunk. Elkeszitese: kivenni a melyhutobol, berakni a nagyipari fritozbe, majd a mikrosutobe, nehogy jeges maradjon a kozepe. Mondom, finom, de egye az akinek az elet rakenroll, es ugy 35 evesen megszeretne halni.
Zucchini sticks. Ez ugyanaz mint a chicken fingers, csak nincs benne hus. Paradicsom szosszal szolgaljuk fel, es mivel joillata van, a felszolgalasa elott leveszunk a tanyerrol egyet-kettot magunknak – csakis azert, hogy megbanjuk. Rantott zucchini szeletek, amit eves kozben igy kell elkepzelni: amint beleharaptunk, a bundaja a kezunkben marad, mert a forro zoldseg kicsuszik belole – a szankba. Ott allunk szenvedo fejjel, osszegett szajbelsovel – mert ugyan a kulseje normal hofokon volt az eveshez -, es megfogadjuk, hogy ezt tobbet nem csinaljuk. De a pincer-melo gaz, nincs ido evesre, ugyhogy a vendeg gyakran abban a megtiszteltetesben reszes, hogy ingyen elokostoloja van. Note: ezis elo-fagyasztott.
Fried calamari – rantott Regebben spanyol-buzi voltam, sokat idoztem Iberiaban, mert az jo. A
Mozzarella sticks. Rantott zsir. Egyszer ezt akartam vacsorara, mert jo az illata, ezert gondoltam finom is lehet. A szakacs kerdoen nezett ram, azthitte meghulyultem. Barcsak vettem volna tekintetenek mondanivalojat: ugyanis a hat darab rantott mozzarella-sajt-rud elfogyasztasa utan 20 perccel zartunk, enmeg alig vartam, hogy hazaerjek, es telehannyam a wc-kagylot. Ugy felorankent. Nem kell felreerteni, nagyon finom, de hat tenyleg. Rantott zsir paradocsomszosszal. Ezis rakenroll kategoria, en csak nezegetem, de soha tobbe nem eszek ilyet. Ez fix.