HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hülye (1) hulye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincér (1) pincer (5) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

“ … a fonok itt en vagyok … ”

2007.04.10. 07:02 :: plazmasas

Neha eljatszok a gondolattal, ha mondjuk NY Sparta lenne, az itt szuletettek legalabb 90%-at siman leselejteznek. Szamunkra ertelmetlen ertekrendszer szerint elnek, vagyis ami nekik nem ertek, az nekunk nagyon is az.

Es mert mondjuk latni kellene a panikot az arcokon, amikor nemmel valaszolok arra a kerdesre, van-e szoja sajt, vagy vegetarianus szalonna az etteremben …

Az Egyesult Allamok a jollakott emberek rohadt nagy orszaga.

A “vendegnek mindig igaza van”, csak eppen sokszor agya nincs. Kulon kategoriakba lehet sorolni a hulyesegeket, naponta lehet talalkozni mindegyikkel. Az irasom masodik bejegyzeseben felsoroltam az “etterem-kategoriakat”, mindegyikre kulon megrendelesi metodus jellemzo. Nem, egyaltalan nem bonyolultak ezek a “szabalyok”, sot, ha eletunkben eloszor lepunk be egy kajaldaba, minimalis intelligenciaval siman kitudjuk talalni azokat. Az ettermi dolgozok azert dolgoznak etteremben, mert tudjak a szakmajukat – csakhogy a vendegektol (sajnos) senki nem koveteli meg, hogy legalabb alapjaban ismerje az illemet.

Talan az egyik legidegesitobb a McDonald’s-generacio, mert ok aztan tenyleg el vannak tevedve. Bejon a diner-be ahol nyilvanvaloan van kiszolgalas, de o odamegy a pulthoz, kivarja a take-out sort, meg a fizetoket, es ugy rendel. Majd amikor kijon az altala megrendelt kaja egy csomagban, odaviszi az asztalhoz, kibontja, es elkezdi enni.

Az ilyet sterilizalnam. Pont.

Intelligencia, illem. Mert a vendegre vonatkozo szabalyok senem kimondottak, senem leirtak, esmegcsak nemis “kozos megegyezesen” alapulnak. Viszont az a vendeg aki nem a szabalyoknak megfeleloen jatszik egykis leckenek nez elebe. 

 Mert itt a fonokok igazabol mi vagyunk …

A taho kategoria ez: bejon, odavagtat az asztalhoz, es csak ennyit mond: scrambled! (rantotta) Az etterem persze tele van, elotte hat masik asztal jott be akiknek a megrendeleset meg felsem vetted. Ez annyira idegesito, hogy legszivesebben ignoralnank, de inkabb ne. Ilyenkor vinni kell az asztalhoz egy pohar vizet, megvillantani a legszebb mosolyunkat, es imigyen tenni, - tudvan: nincs ideje, ezert uvoltotte be a rendelest a segge lerakarasa elott -: koszonni, “Good morning! How are you today?” majd bocsanatot kerni, es megkerdezni mitis rendelt, mert nem ertettuk tisztan. Mondja majd megint, hogy rantotta, es akkor el kell kezdeni szivatni. Milyen krumplival szeretne? Milyen piritossal? Azt vajjal, vagy vaj nelkul? Milyen dzsemet hozza? Kavet, vagy teat? Milyen kavet/teat? Es mindezt halal kedvesen, tudvan PONTOSAN, mit akar, es mar lassan neki is leesik, hogy nem teljesen veletlenul tartjuk fel. Fo a feje, de nem baj. Menjuk hatra, es rohogjuk ki. Persze rendeljuk meg az elozo hat asztal kajajat elotte, mertugye igy fair. Ha allando vendeg, akkor is elfog telni egyket het, mire leesik neki, hogy a beorditos-megrendeles nem palya, es valtoztatni fog a stilusan.

Az uzletemberek altalaban nem esznek, csak foglaljak az asztalodat vagy harom orara egy kave mellett – olcsobb is, mint irodat berelni egy megbeszelesre. Ezigy jolis van, hagynak egy dollart majd fejenkent, itt viszont minden egyes kaveutantoltesnel uj kavet kell felszamolni. Ja, es kabe otpercenkenkent az asztalhoz menni megzavarni oket, hogy minden renben van-e? Ilyenkor rajonnek miapalya, fizetnek, es kitesznek az asztalra egy tizest, hogy lasd: ez a borravalod, hagyj minket beken. Esakkor tenyleg hagyni kell oket, de csak akkor, ha nem eppen reggeli-roham van.

A valogatos vendeg rohadtul kiakaszto – de akkor meg kiakasztobb, amikor ezer masik vendeged var meg rad. O fogja a ceasar-salatat French dresszinggel, parmezsan nelkul kerni, mert nem tudja. Nem kell felvilagositani, o egyszeruen csak valogat. Persze az etel felszolgalasa utan vissza fogja azt kuldeni, mert valami megsem stimmel, es amikor masodszor is kiviszed, huzogatni fogja a szajat. Nem baj, ilyenkor rakell tenni az eredeti arra vagy 3-4 dollart, es meg reklamalni sem tud, mert amit kert, nincs rajta a menun.

A feledekeny az egyik legutalatosabb. Rohannal ezer fele, de megallit az asztalnal, hogy kellene neki extra szalveta. Az ugye nincs a zsebedben, tehat rohansz egy kort. Leteszed az asztalra, majd mondja: adj masik diet-coke-ot. Azt is kiviszed, majd ker meg vmi mast. Na ekkor meg kell allni, es zsebretett kezekkel nezni. O is nezni fog, hogy miert allunk ott es nezzuk ot, de ezt akarjuk. A kerdojelre az arcan ezt kell visszakerdezni: sir/ma’am, are you sure you don’t need anything else? Esakkor meg fog mondani vagy masik ket dolgot. Ebben biztos vagyok. O mar a megrendelesnel gazos, mert mondjuk igy fog omlettet rendelni: cheese omlett with eggs. (sajt omlett tojassal). Ilyenkor szinten tok komolyan nezni kell ra, es poker-arccal visszakerdezni: How do you like the eggs in it? (hogyan szeretned a tojast az omlettedben?) Valasz ilyenkor a zavart kuncogas, meg odabiggyesztheti, ahhh, you are funny … azt viszont nem erti, hogy inkabb o a vicces. Rakja mar renbe a fejet verge, vagy ne menjen etterembe enni!

A latino-k nem beszelnek angolul, es nem hagynak jo borravalot. Ezt nem ertem miert, hiszen nagytobbseguk etteremben dolgozik es pontosan tudjak a szabalyokat. Dolgoztam mar olyan helyen, ahol a vendegek nagytobbsege spanyol-ajku volt, meg megrendelni sem tudtak angolul. Bar szinte minden felszolgalo erti spanyolul a kajak nevet, de ha szivatni akarjuk oket, ott kell allni, es hagyni oket szerencsetlenkedve elmutogatni mit akarnak. Es kozben mosolyogni, es angolul visszakerdezni. Azt ugysem erti. Vegul pedig: sosem szabad azt kivinni, amit “megrendeltek”. Reklamalni nem tudnak, mert a fonok ugye beszel gorogul, meg egykicsit angol. Ok meg tanuljak mar meg verge tisztelni azt az orszagot a minimum nyelvtudassal, ahol a rendes adofizetok tanittatjak a gyerekeiket. Pont.

Bitches and bastards: vannak olyan vendegek, akiknek szar napjuk van. Az ev minden napjaban, es mellesleg senkijuk nincs otthon, akibe' esetleg bele lehetne rugni. Ok azok, akik veled fognak kibaszni ott ahol tudnak. Mindent kifogasol, es hihhetetlenul turelmetlenek. Ez a fajta a legkellemetlenebb, mert kiteheted a szived-lelked, o akkor is bepanaszol majd a fonoknel. Mert o ilyen. Erre sajnos nincs tanacsom, esetleg annyi: sajnald oket. Vagy eppen orulj, hogy lattal stresszesebb embert onmagadnal aznap.

Az allando vendeg, aki sosem hagy borravalot lehet a legjobb celpont a kibaszasra. O mindig sokat fog varni a pincerre, es allandoan hideg kajat fog enni. Itt nem tudom mivolt elobb a tyuk vagy a tojas, marmint hogy azert nem hagy borravalot mert mindig hidegen szolgaljak fel a kajajat vagy azert kap hideg etelt mert; de ebbe sosem bonyolodok bele. Egyszeruen a legszarabb kiszolgalast adom neki es kesz.

Az afro-amerikaiak (fekak) soha nem hagynak borravalot, vagy ha igen, akkor kabe 0.001%-ot, ami rohadtul megalazo. Es talan elmondhatnam, hogy olyan 99.99%-uk a legrosszabb vendeg osszes kombinacioja. Valogatos, feledekeny, taho bitches. Tudom, ez talan gazosan hangzik, de erre van egykicsi bizonyitekom, megpedig egy nagyon jofilmben hangzik el egy beszelgetes Ludacris es szinesz-partnere kozott. Ez a film az Ütközések, aminek az elso felorajaban igazoljak allitasomat. En ezt nem ertem, a rabszolgasag intezmenyenek mar regen vege van, nem kellene folyton duhot kiadni a fehernepen. De ez egy masik tema, ok talan elvezik, hogy szivatjak a felszolgalokat. En vagy egy hete nem birtam, lattam, hogy a 35 dollaros csekkre ledobnak 75 cent borravalot, ugyhogy odamentem az asztalhoz, es kozoltem egyikukkel, hogy mi itt nem kapunk fizetest, csakis a borravalobol elunk. O meg letett egy dollart, en meg bantam, hogy nem hangosan uvoltottem a fulukbe az egeszet, vagy eppen nem tettem valami csunya dolgot a kajajukkal. Persze vannak kivetelek, de azok nyilvan erositik a szabalyt. Itt megemlemitenem az egyik allando feka vendegemet, aki egyszer hagyott nekem egy nagy szatyor kozmetikumot borravalokent, en megcsak lestem, mert ert vagy 250 ezer Magyar forintot a cucc. Kesobb megmagyarazta, hogy ez neki ingyen volt, mert ahol dolgozik, blablabla. No wonder. Amugy o jofej is. De errol inkabb ennyit.

A turistak semennyi borravalot nem hagynak, mert masorszagokban ez nem annyira szokas, megugye nemsok penzuk van, de ok atom kedvesek. Beszelgetni akarnak, ingyen akarjak a velemenyedet a legjobb helyekrol stb. Lehet szepen mosolyogni, beszelgetesbe bonyolodni es felhozni osszes tudasunkat a szarmazasi oszagukrol, majd a szamlara rakanyaritani 20 szazalek service-charge-ot, ha eppen az a kasszas van muszakban, akivel joban vagyunk. Ha nem, akkor viszont lehet aztis mondani, hogy szorri, no spik good inglis, es nem rohangalni az asztalukhoz folyton.

A jo vendeg az tudja. De csak azert, mert valoszinuleg egyetemista koraban pincerkent dolgozott ejszakankent, es ois megkapta a napi adagjat. O megall az ajtoban, megvarja, hogy eszrevettuk, es letesszuk a menut az asztalra, amelyiket mi valasztottunk ki neki. A viz kivitele utan megrendeli amit meg inni szeretne a kaja melle, majd amikor azt felszolgaltuk, szepen, osszeszedetten rendel. Eves kozben nem zavar minket, mert mar rendeleskor jelezte, ha edesito kell neki, vagy extra szalveta. Mosolyog, ha feltoltjuk a kavejat, majd az etkezes vegeztevel PARHUZAMOSAN, VIZSZINTESEN helyezi el a villat es a kest jelezve, hogy elvehetem a tanyerjat az asztalrol. Amikor a csekk az asztalra kerul, rateszi a penzt, felall, aszondja thank you, es tavozik. Altalaban hagy 20%-ot, mert o tudja. MERT O TUDJA.

Az ilyet elevezet kiszolgalni, ezert a vendegert harcolnak is a pincerek.

Barcsak mindenki ilyen lenne :o)

De sajnos nem, igyhat marad a napi stresszeles, ami nem annyira jo.

Ha kivancsivagy milyen erzes, ajanlom a Diner Dash nevu jatekot, de aztis csak kabe a nyolcas palyatol felfele.

Amugy vannak meg erdekes dolgok. Mert a felszolgalo szakmaban legalabb annyi orult dolgozik, amennyi minden mas szakmaban, ugyhogy gondolom vannak levesbepisilesek (Harcosok klubja) vagy egyeb gusztustalan dolgok. Az en legneccesebb tettem – eseztitt toredelmesen bevallom -, egyszer ratenyereltem egy kocsog vendeg hamburgere. Miutan kijottem a wc-bol, es mielott megmostam a kezem. Tudom undorito, de ez annyira meg nemis ahhoz kepest, hogy vmelyik BPesti gyros standon etkezok kozul mindenki szifiliszt kapott, mert az orult arusok megszexualtak a tatziki szoszt.

Ilyenek.

Vannak filmek es web-oldalak, amik altamasztjak a fent leirtakat, lehet szorakozni :o))

“You don’t fuck with the people that handle your food” - WAITING

Ez egy szar film, de a moral benne van. Nagyonis.

Web-ajanlo, es ez kurvajo oldal!!! (Aniko baratom ajanlasaval, aki szinten zenesz)

egykis innen:

Ha meg nem dontotted el mit akarsz, mondd meg a felszolgalodnak, hogy adjon meg egy kis idot. Visszafog menni, ne aggodj. Amit viszont nagyon utal: amikor ott tartod az asztalodnal amig te ujbol es ujbol atnezed az 50-fele kajabol allo menut, mig a munkaja halmozodik, es a vendegek es mas asztalok egyre turelmetlenebbek lesznek, es eppen kijott a kaja a konyhabol, ami ott hul es szarad az ablakban, es a negyes asztal varja a csekket, a par a sarokban meg mar eldontotte mit ennenek, es csak ot varjak, hogy rendelhessenek.

If you haven’t decided, just tell your server you need more time. It’s that easy. She’ll come back. What she hates is you holding her there while you scan all 50 items on the menu AGAIN as her work piles up and patrons at the other tables are getting impatient, and her food that has just come up in the kitchen is getting cold and dry, and table 4 is waiting for change, and the couple in the corner is ready to order.

Szólj hozzá!

Címkék: fonok bastard bitch taho feka vendeg waiting

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr3656650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Site Meter
süti beállítások módosítása