Az “etterem-ipar” evente tobbtizezer tonna szemetet produkal - NY allamban pl. az osszes szemet 30%-at.
Es a szetvalogatasnak azert nem ez a modja.
Egy meki vagy bg kornyeken sem lattam meg piros-sarga-kek polos fiatalokat derekig a szemeteskontenerben olyan szakmai gonddal szemetet valogatni, mintahogy a fagyasztott hust forgatjak a grill-lapon. (Vagyis a wendys-ben nem, mert ott eloszor kiolvasztjak a hust es ugy viszik oda, majd ugy reklamozzak, hogy az nem fagyasztott, az mindig friss. Aha, majd eztis akkor hiszem el, ha vagohidakat uzemeltetnek
A lenyeg az, hogy hihhetetlenul nagy mennyisegu szemetet termel akar egyetlen diner is.
A legtobb ugye a kajamaradek, ami a roppant nagy adagoknak koszonheto. Meg a konyhai elokeszites, mert a zoldsegeket elore felvagjak, a hust sokszor elore kisutik – ezek a nap vegere mar nem frissek, ergo mennek a szemetbe. A leves az mindenfelekeppen.
Az egyik munkahelyemtol nem olyan messzire van egy hajlektalan-szallo, a fonok viszont akkor sem adna oda nekik ingyen a levest esatobbit zaras elott, ha fizetnenek neki. Paradox, de igy van. Jape’. Majd etetni fogja az ingyeneloket …
Maga a tudat, hogy naponta tonnanyi kaja – eheto kaja – megy a szemetbe’, onmagaban felhaborit. Hogy eljek egy nagyon elkopottal: mas orszagokban eheznek az emberek.
Ennyit az ertekekrol.
Ami talan ettol is gazosabb, az a take out. Sokan hazhozszallitatjak a kajat – how convenient -, vagy felkapjak hazafele-menet. Ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy az etel egy papirdobozban van aszt’ kesz, ettol azert ez kisse bonyolultabb. Tobb iparag letesult az “eldobhato” evoeszkozokre, meg az “individual” csomagolasu majonezre, sora, borsra esatobbi. Persze nem a Costco-s “20-liter-csili-egy-vodorben” , csomagolas hive vagyok, de azert nemkellene tulzasokba esni.
A Dorian Café-ban en veszem fel a telefonos take out megrendeleseket, enis csomagolom oket – innen a fotok.

A kaja eloszor egy aluminium “dobozba’ megy, aminek muanyag a teteje. Ez egy papirzsakba, majd melle kell tenni a muanyag evoeszkozt, sot, borsot esatobbit – aztan az egeszet egy nylon-szatyorba. A kajan kivul az osszes a szemetben fog kikotni, hol mashol.
Es ha mondjuk belegondolok abba, hogy etkezes elott “rendes” tanyerra rakjak, amit kajalas utan eloblitenek – kabe otliter vizzel -, majd berakjak a mosogatogepbe, akkor csak azon csodalkozok, hogy miert csodalkoznak sokan azon, hogy Julius 28-an 45 °C-van, 31-en meg 4°C.