HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hulye (1) hülye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincer (5) pincér (1) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

Dorian Cafe

2007.07.11. 08:38 :: plazmasas

 

Ugynokeg: Atlasz Employment Agency - 125 E 23rd Street 403( Mass Transit Info »)  New York, NY  10010 (212) 777-2211  Ask for Dino. Megjegyzes: Dino jofej, tolem annakidejen pl. egy penny-t nem kert a kikozvetitesert. Talan mert sejtette, amit en akkor meg nem …esitt lehet visszamenni a “bekezdes”-hez.

Note (!!!): Ez az az etterem, ahol annakidejen megtanultam a “szakmat”. Ez a az a hely, ami meg a maganeletemet is gyokeresen megvaltoztatta. Ez az az a diner, ahol idegosszeroppantam, demostmar latom: sokat koszonhetek mindenkinek, aki annakidejen kocsog volt velem. Mert tenyleg megtanultam, es most ebbol elek. Ez a fejezet szomorussaggal tolt el kisse, ugyanis a fonok arulja a helyet. Valoszinuleg Mc’Donalds lesz belole, vagy vmi mas hamarosan. Es ez nekem faj, mert ahogy irtam: sokminden kot ide. Jelenleg a hetfo-kedd delutanos shift-et viszem, gyakorlatilag ide jarok “pihenni”. Bar sok rosszat fogok irni a helyrol es talan az emberekrol, de azert azt fontos megjegyeznem, hogy ugyanugy tisztelem es szeretem, mintahogy gyulolom az egeszet.

Neighborhood: Long Island City, Queens. Kozel van Astoria-hoz, a hatarok elis mosodnak kisse. LIC “kozelebb” van Manhatten-hez amit vki eszrevett nemreg’, ezert kurva draga lett ez a kornyek. Ot eve kisse mas volt a helyzet a lakossag osszetetelet illetoen, ugyanis tele volt “muveszekkel”. A PS1 muzeum itt van a "sarkon", ami a MoMa-hoz tartozik. Aztan valaki gyorsan rajott, hogy tenyleg csak egy metromegallonyira van Manhattan-tol, ugyhogy jo gyorsan elkezdett felhokarcolokat epiteni az East River partjara. Ugymint az Avalon, City Lights, East Coast esatobbi. Mondanom sem kell, hogy az ezekben az epuletekben levo lakasokat nem muveszeknek szantak, az alberlet olyan felmillio magyar forinttol kezdodik havonta. Es ezen egy studio-t kell erteni. Az egesz skycaperkedes megnyomta a “normal” alberletek arat is, szoval olyan harom ev leforgasa alatt teljesen kicserolodtek az emberek. Kikoltoztek a regiek, jonnek az ujak. Marmint gazdag szulok gyerekei, meg fiatal Wall Street brokerek kezdtek becsodordogalni a kornyekre, akiknek teljesen mas az elvarasuk, ha pl. mondjuk evesrol van szo. Ok nem elegszenek meg az old-school diner kajaval, nekik mas kell. Something fancy. Persze a fent leirt inkabb egy folyamat. Olyan az egesz szomszedsag, mintha meg nem lennenek kialakult “ertekei”. Mertha aszondom pl.  Upper East Side”, szinte mindenki tudja: itt laknak gazdagek.The Upper East Side at Sunset

 

LIC kiforroban van, itt valami kezdodik … Amugy ide terveztek az olimpiai falut regebben, mar ha eppen NY nyerte volna meg a 2012-es olimpiat. Csakhogy NY nem nyert, mert megkerdojeleztek a varos biztonsagi felkeszultseget. Is.

A diner kinezete: Furcsa. Nem tipikus “diner”, de valahogy megis az. Engem mondjuk mindig meglep, amikor jon valaki, es a plafont bamulja. Mert egeszen 1928-tol ez a resze nem valtozott. Valami elnyuhetetlen acellapokkal van kirakva, es ez vmiert jo. Szerintem gazos, de regen ez volt a meno. Mindegy. Boxok vannak, csakis egy asztal arvalkodik a fronton. A falon regi mozik plakatjai, meg a regi idokbol kepek. Ezeket megszoktak csodalni furcsa oreg vendegek, mert elmondasuk szerint ok meg idejartak, amikor nagyon fiatalok voltak. Okes, hat legyen. De vannak kepeim, ugyhogy inkabb …

 

 

Kaja: Ha a mostani allapotokrol kell irnom, az kisse hervaszto.  Mintahogy fent emlitettem, a fonok arulja a helyet, ugyhogy leszarja mit esznek a vendegek – azok az emberek, akik pezebol jelenleg el. A sultkrumpli pl. egyre gagyibb, a hamburger – en nem is tudom, hogy ettol lehet-e rosszabb – meg a fagyasztottol is szarabb, mas nem is nagyon van. Persze van, mert a reggeli (tojas) muszak meg valahogy okes, mindenesetre a tobbi minosege erosen romlik. Regebben sokkal tobb special volt a menu-n, mert a fonok fizetett egy szakacsot, aki csakis ezeket fozte. De ez mar regota nem igy van.

Nem fizeti rendesen a kiszallitokat, ugyhogy azok is a szarabb minoseget hozzak. Szottyadt paradicsom, teglakemeny feta-sajt, es valami buzos kemikaliaval atitatott swiss sajt(?). Ja. A sajtok sem sajtok mar, valami tejporbol ossenyomott zsirral feljavitott szarok. Mostanra tenyleg lehoradt a hely.

Az a szomoru, hogy maga a szomszedsag nagy biznic lenne, amit probalok a fonokom fulebe ragni, de az egyiken be, a masikon ki. Mert ezitt ‘merika, es nem kellene kifogasokat gyartani, megigymegugy, mert tutdom, hogy a fonok oreg es faradt mar – de siman csinalhatna egy zilplatonyi pezt … nyomdagep nelkul. De o egyszeruen nem hajlando uj menu-t kesziteni, vagyis levenni a zsiros szarokat, es salatakat meg egyebeket kesziteni helyettuk. Mert nem erti, hogy ez egy uj generacio. Pedig van egy rakas gyereke, meg unokaja …

Fonok(ok): Hat a fonokom. Harry. En regebben igy ejtettem: hairy, ami mondjuk nem is tulzas. O az, aki allandoan vakarja a segget, meg simogatja a farkat. O az, aki minden uj – es regi – pincernot meg akar baszni. O az, aki egy hazudos paraszt. Es o az, aki megtanitotta nekem a szakmat. Fonok. O a tulajdonos. Van meg ket manager, de errol kesobb.

Harry most lett hatvan eves, de siman kinez hetvennek. Az a baj vele, hogy nagyon nosztalgikus. Az csak egy dolog, hogy lancdohanyzik, de meg o van felhaborodva, ha ezt kifogasoljak a vendegek. Keptelen valtozni. Paranoias is, mert folyon "tamad", soha nem “megbeszel”. Aztan amikor enjovok, akkor is. Hulye fasz. Kirugni nem fog – en mondtam fel eddig haromszor – es nem azert, mert jo szive van. Ellenkezoleg: mert kell neki az, aki bagoert dolgozik. De irtam mar rola. Elalszik neha ulve meg allva is, amikor eppen nincs sok vendeg. Cigivel a kezeben persze. Vagy eves kozben. Ezis mindegy.

Egy Magyar csaj veletlenul ott dolgozott asztaltakaritokent egy honapig, o a mai napig igy emlekszik rola: “Pffff… tole undoritobb fereg nincs is a vilagon.”

Nem veletlen, hogy arulo lett belole.

Managerek: Billy, vagyis Vaszili. O is gorog, es mindenkinek aszondja, hogy a fonok rokona. Ami persze nem igaz, de mint Mike-nal mar emlitettem, az tul ego, amikor egy “korosabb” masodgeneracios gorog dolgozik gorognek egy dinerben. O olyan negyvenes, es szereti a ferfiakat. Ami ugyan nem baj, csakhogy o maga teljesen olyan, mint egy venasszony. Mellesleg azthiszi, hogy o szarta a spanyol viaszt, pedig nem. Az eredeti szakmaja szerint belso designer, csak regebben tul sokat kokainozott, ami kisse az agyara ment. Ebbol kifolyolag depresszios es panikbeteg, megugye allergias MINDENRE, ezert nem tud "rendesen" dolgozni. Tegnap pl. azert hivott reggel, hogy menjek mar be dolgozni, mert a szeme bevan dagadva a zallergia miatt. Jape’. Antibacterial fuck.

Amugy intelligens, szereti a fekete-humort (en), es neha meg jois vele dolgozni. Altalaban meg nem jo vele dolgozni. Nem csak azert mert lassu, de folyton a meleg haverjaival dumal munka helyett – vagy a telefonon vagy eppen ott vannak -, es nekem kell ohelyette is dolgozni. Jatsza a fonokot mint a kurvaelet. Berag mindenkire teljesen varatlanul, neha ok nelkul. Mondom, olyan, mint egy venasszony.

Altalaban nem dolgozunk egyutt, mert o a fonok a delutanos shift-ben heti ot napban, a maradek kettoben en.

En: Kicsit meg vagyok mar zakkanva az egesz vendeglatosditol, de asszem ez az elozoekbol lejon. Ebbol kifolyolag tudok am igennagyon utalatos is lenni, es neha tenyleg azt kivannam, hogy ne dolgozzak onmagammal. Amugy a megszokott munkaerovel nincs gond, inkabb az ujakkal vagyok kicsit hadilabon. Ez tobbnyire azert van, mert mar faradt vagyok az ismerkedesi kor lefuttatasara, es ha mondjuk valaki nagyon hangos – gazos – uj munkaero jon, akkor inkabb olvasasba menekulok ha tudok. Tobbnyire.

Mondom, szemet tudok lenni. De nem jatszom a fonokot, mert ertelme sem lenne. Mindig amellett alltam, aki a szarbol jott - pl. en -, es probalkozik. Es nem hoborog, hanem elvegzi a munkajat becsuletesen. En sosem emeltem onmagam senki fele – foleg nem az etteremben -, mert ez olyan, mint egy gepezet. Mindenkinek megvan a maga feladata, mindenki ugyanolyan fontos. A mosogato sractol a fonokig. Mindenki egyenlo.

Kollegak: Na ez jo. Van a delelottos muszak, amiben az egyetlen amerikai dolgozik. Linda. Rola irtam mar, hetente legalabb ketszer takonyreszegen jon dolgozni. Sosem takarit, a side-work-ot mindig az utanajovo vegzi. Nem hiaba, o a fonokot dolgozza meg idonkent. Delutanos pincer Teresa, o lengyel, es nem szeret dolgozni, en meg ot nem szerettem sokaig. De be kell latni: barmennyire is nem beszeli az angolt, a “jozan paraszti esze” megvan a melohoz. Megugy mindenhez. Old-school, mert nem fiatal de errol (is) mindenkinek hazudik. Ami nem egyszeru, mert annyinak nez ki, amennyi (43). Az angol-tudasarol meg pl. ennyit: mivel lancdohanyos, felorankent megy cigizni. Altalaban ilyenkor ennyit mond: “Aj dzsump out”. Egyszer ezt valaszoltam neki: “I wish we were at the 19th floor”, mire nezett hulyen. Amugy mindig hulyen nez es viselkedik, mert azthiszi, ez jo. Konyha: Lazaro: O a szakacs, es isszonyat gyors. A memoriaja irigylesre melto, olyan 25 megrendelest siman levezenyel visszakerdezes nelkul. Tudja az uzletet, ha nekem van vmi bajom egy megrendelessel, siman kisegit. Alfonzo: draga tunderem. O mosogat, takarit, hazhozszallit. Tudja a dolgat, gyors, sosem kell semmit ketszer mondani neki. Mellesleg o keszit elo mindent a konyahanak, sot, meg a rizs-puding-ot is o fozi. Jogyerek, megerdemel minden penny-t.

Vendegek: Tobbnyire amerikaiak, es jo borravalot hagynak. Egy unalmasan lassu delelottos muszakban siman meg lehet keresni 120 dollart peldaul. Tobbnyire jok, nem genyoznak, es jopenzt hagynak. Persze vannak olyanok, akik nem, de ez mindenhol igy van.

Keresetei lehetoseg, munakorulmenyek, arak: Itt mindenki leszar mindent, a vendegek jo borravalot hagynak, siman nyudgijas allas. Lehet josokat keresni, es megcsak meg sem kell szakadni a meloban. Alom-allas. De tenyleg.

Overall: En akkor sem ennek itt, ha itt dolgoznek. Itt dolgozok persze, de viszem a sajat kajamat. Asszem ez mindent eralul. Mondjuk a chicken souvlaki az jo, azt sokan kerik – tehat friss is. Mas nem. Vendegeknek ezt ajanlom.

Szólj hozzá!

Címkék: gorog zilplato pincer borravalo diner merikano lic teresa szocialis old school

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr72115794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Site Meter
süti beállítások módosítása