HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hulye (1) hülye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincer (5) pincér (1) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

Diners, Drive-Ins, and Dives 1*

2007.10.17. 05:52 :: plazmasas

*Guy Fieri vezeti ezt a musort a FOODnetwork-on. Elvezheto, bemutat old-school dinereket, de hianyzik belole valami, amirol majd ebben a fejezetben irok– es az a Diner-tortenelem. Mi is az a Diner? Miben kulonbozik minden mas olyan helytol, ahova azert megyunk be, hogy egyunk?

Mondjuk ebben is. A Diner-be nem “csak” azert ternek be az emberek, hogy megegyek a zsiros hamburgert es megigyak a 3000 kalorias shake-uket … de errol kesobb.

A diner szo a “dining-car”-bol jon, ami etkezo-kocsit jelent – mondjuk a vonatokon. Maga a design – marmint a klasszikus diner-ek design-ja – is egy etkezo-kocsiera hajaz, ami ugye szuk es hosszu, az egyik fal menten helyezkedik el a pult tobb szekkel, mogotte a konyha, vele szemben meg egy par asztal. Boxok. Lerohadt vonatokrol akasztottak le regebben (olyan par szaz evvel ezelott) ezeket, majd beallitottak oket az allomasra, mertugye kapitalistak, es hasznat vettek.

De az igazi “etkezo-kocsi” – es tenyleg – a rhode island-i (Providence) Walter Scott nevehez fuzodik, aki felmunkaidoben nyomdaszkent dolgozott, es most biztosan bortonben ulnenek a munkaltatoi, mert annakidejen megcsak 16 eves volt (1858). Okos kisfiu leven elkezdett anyu konyhajaban szendvicseket osszerakni, majd azokat arulni kis piknik-kosarkabol a kollegainak a nyomdaban. A bizniccel idovel szo szerint elszaladt a szeker, ugyanis idovel a kiskosarat le kellett cserelnie egy lovasszekerre. Marminthogy egy egesz szekernyi szendvicset eltudott adni. Arrol nem szol a fama, hogy anyu is benne volt-e az uzletben, mindenesetre Scotty-fiu otlete alapjan egesz nagy franchaise alakult ki – mert ugye minden jo otletnek kovetoi vannak. Ezek a lovas-izek inkabb “hinto-ra” hasonlitottak, ahova “be” kellett lepni a kajaert, es amikor esett az eso, ott mondjuk elis lehetett fogyasztani azt.

Tenyleg jo otlet, nem?

Sokan masoltak – Scott-rol tobbet igazan nem lehet kideriteni, de ha tudta volna akkor, amit masok tudnak ma, akkor biztosan duhos lett volna kisse. Raymond Albert Kroc 1954-ben ugyanis “csak” uniformizalta a hamburgert, de a franchise-bol annyi penze lett, hogy  buszken hivhatta ettermet McDonald’s-nak. Ennyit Walter Scott-rol, es a nemletezo szabadalmi torvenyekrol.

 

 

Az otlet annyira utott, hogy rendesen cegek jottek letre diner-kocsik gyartasara, aztan rajottek az 1800-as evek vegen, hogy nem kellene huzgalni a kocsikat ide-oda, meg ugye jolenne aram is belejuk (1930) – azt a lo valahogy nem tudta eloteremteni -, ugyhogy a oket levaltottak watt-okra, igy jottek letre a “helyhezkotott” diner-ek. Idovel.

 

Es ha mar a lovaknak nem kell elhuzniuk, igy a design is valtozott kicsiket, vagyis nagyobb lett az egesz etkezo kocsi. Tettek bele wc-t, meg lanyokat, akik rozsat arultak a vendegeknek, mert az jo. Aztan a 30-as evektol a fa alapot femre valtoztattak, merthogy az elet etkezesi reszenek is reprezentalnia kellett a gepek forradalmat, avagy a Machine Age-t. …

Szólj hozzá!

Címkék: fonok pez diner dollar biznic dolgozni vendeg diner klasszikus

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr80198795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Site Meter
süti beállítások módosítása