Az “atveros” kaja jon, vagyis a salata. Otthon egykoron letezett a ket oldschool-salata, az egyik az uborka-salata, a masik fejes-salata-salata ecetes-cukros leben.
Addig lehet is egeszsegesnek es konnyunek mondani a salatat, amig nem kezdjuk el enni felliter majonezzel, meg vagy negyedkilo kenyerrel. Es itt jon a trukk. Mert NY nem mediterrania, es persze a tv-ben is jol megmondjak a nezokozonsegnek, hogy mit mivel kell enni – ennek ellenere a vendegek kabe szaz szaleka ugy gondolja, hogy egy kiados cobb salad* atom dietas-kajanak szamit. Aztan meg csodalkoznak, hogy ok ugyan csak salatat esznek, megis hiznak.
Egy “normal diner” etlapjan legalabb negy “salad-special” van, esugye ezeken kivul a “salad-platter”-ek, amik meg sulyosabbak. Szoszerint.
Otthon nemsokfele fejes-salata van elterjedve, a klasszikus a butter-salad (majus kiralya), meg mondjuk a jegsalata. Ezutobbi ropogos, izetlen, de nem rossz, ha mondjuk ujsagot olvasunk eves kozben. De vannak am erdekesebbek is, mint pl. a romaine (tolgyfasalata), ami hosszukas, elenk meregzold, ropogos, es szinten izetlen. Ha tenyleg jo salit akarunk osszerakni, akkor nem art sporolni, mert az igazi jok nagyon dragak. Mondjuk a mascaline, ezek szines-fuszeres levelek, es finomak, vagy eppen a spenot, megaz endivia. Ezek nyilvan nincsenek, vagy eppen nagyon ritkak a menun. Mert dragak. A diner-ek meg tobbnyire az also arkategoraban mozognak, ugyhogy a salatak alapja altalaban a romaine.
Kezdjuk akkor a Chef’s Saladal. Ez jol nez ki, gondolom finom is, csakha ranezek, rosszul leszek annyi hus van rajta. Altalaban ugy keszitik, hogy amerikai sajtot, pulykafelvagottat, roast-beef-et es sonkat osszegongyolnek, szeletekre vagjak, es ezt teszik a salatara meg az egyeb zoldsegekre, amit felbevagott kemenytojassal diszitenek. Ha azt vesszuk, hogy ezt az egeszet meg raadasul marvany-sajt dresszinggel kerik, akkor a felnapi kaloria-mennyiseg megis van. Mert az adagok roppant nagyok.
A kovetkezo klasszikus a Ceasar-salad, aminek szigoru receptje van. Itt nem lehet mismasolni, meg hozzatenni, ez igy nez ki, es csakis igy nez ki: romaine, parmezsan sajt, piritott kenyerkockak, ceasar-dressing. Nagyon finom,
Lepjunk. Cobb salad. Ez a legnehezebb klasszikus, merthogy az alapveto feltet a szalonna, marvanysajt mega kemenytojas. Amugy nagyon finom, deha mondjuk ebedre kerjuk, hagyjuk ki aznap a vacsorat.
Es mar ha diner-rol van szo a Greek-salad, ami tengernyi es oceannyi kilometereken ideerve mar nem is az igazi gorog salata, de azert alapjaban talan megis. Az autentikus sosem latott leveleket, de itt megis romaine-re teszik a kovetkezoket: feta sajt, oliva-bogyo, rizzsel toltott szololevel. Ezutobbi hulyen hangzik, de nagyon finom. Mondjuk maximum ketto, ezt sem kell azert tulzasba vinni.
A gorog salatat ugy szentsegtelenithetjuk meg, ha majonez-alapu dressziget kerunk ra – az nagyon gaz. Erre oliva-olaj es balzsam-ecet az idealis. (a kepen lathato greek salad csirkevel a kicsi. A nagyobb az sokkal nagyobb)
Ezek voltak az igazi klasszikusok, de hama’r salata, siman el lehet engedni a fantaziankat. A salata levelekre lehet tenni chilli-t, rantott csirke mellet, steak-et, vagy amit akarunk. A dresszingekrol kicsit kesobb.
A diner-ekben meg megtalalhatjuk a salad-platter-eket, amik csirke, tonhal, vagyeppen tojas-salatat jelentenek zoldsegekkel.
Ez utobbiak majonezzel, es a tojassalatan kivul zellerrel keszulnek, annyira nem rosszak, csak a vendeg kerese tud lefarasztani kisse: adj tonhalsalatat majonez nelkul. Ilyenkor azt kell mondani, hogy persze, es fel kell szolgalni a majonezeset. Ugysem tudja mivan benne. Mellesleg azthiszi, hogy ez nagyon egeszseges. De ez igy jo, draga joapam arra tanitott, hogy legjobb mindenkit meghagyni a sajat hulyesegeben, akkor a legboldogabb.
Hat pontosan ezert atverosek a salatak. A dresszing miatt, mert azkok alapja a MAJONEZ.
http://www.passporter.com/articles/images/RadissonDinerMenu.gif
Cobb Salad:
Nutrition Facts | ||||||
Serving Size 1 svg (715.0 g) | ||||||
Amount Per Serving | ||||||
Calories 716 Calories from Fat 423 | ||||||
% Daily Value* | ||||||
Total Fat 47.0g 72% | ||||||
Saturated Fat 19.0g 95% | ||||||
Cholesterol 692mg 231% | ||||||
Sodium 1953mg 81% | ||||||
Total Carbohydrates 20.0g 7% | ||||||
Dietary Fiber 6.0g 24% | ||||||
Sugars 7.0g | ||||||
Protein 56.0g | ||||||
| ||||||
* Based on a 2000 calorie diet |
Forras: http://www.calorie-count.com/