HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hülye (1) hulye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincér (1) pincer (5) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

"salatak"

2007.04.05. 07:19 :: plazmasas

 Az “atveros” kaja jon, vagyis a salata. Otthon egykoron letezett a ket oldschool-salata, az egyik az uborka-salata, a masik fejes-salata-salata ecetes-cukros leben.

Addig lehet is egeszsegesnek es konnyunek mondani a salatat, amig nem kezdjuk el enni felliter majonezzel, meg vagy negyedkilo kenyerrel. Es itt jon a trukk. Mert NY nem mediterrania, es persze a tv-ben is jol megmondjak a nezokozonsegnek, hogy mit mivel kell enni – ennek ellenere a vendegek kabe szaz szaleka ugy gondolja, hogy egy kiados cobb salad* atom dietas-kajanak szamit. Aztan meg csodalkoznak, hogy ok ugyan csak salatat esznek, megis hiznak.

Egy “normal diner” etlapjan legalabb negy “salad-special” van, esugye ezeken kivul a “salad-platter”-ek, amik meg sulyosabbak. Szoszerint.

Otthon nemsokfele fejes-salata van elterjedve, a klasszikus a butter-salad (majus kiralya), meg mondjuk a jegsalata. Ezutobbi ropogos, izetlen, de nem rossz, ha mondjuk ujsagot olvasunk eves kozben. De vannak am erdekesebbek is, mint pl. a romaine (tolgyfasalata), ami hosszukas, elenk meregzold, ropogos, es szinten izetlen. Ha tenyleg jo salit akarunk osszerakni, akkor nem art sporolni, mert az igazi jok nagyon dragak. Mondjuk a mascaline, ezek szines-fuszeres levelek, es finomak, vagy eppen a spenot, megaz endivia.  Ezek nyilvan nincsenek, vagy eppen nagyon ritkak a menun. Mert dragak. A diner-ek meg tobbnyire az also arkategoraban mozognak, ugyhogy a salatak alapja altalaban a romaine.

Kezdjuk akkor a Chef’s Saladal. Ez jol nez ki, gondolom finom is, csakha ranezek, rosszul leszek annyi hus van rajta. Altalaban ugy keszitik, hogy amerikai sajtot, pulykafelvagottat, roast-beef-et es sonkat osszegongyolnek, szeletekre vagjak, es ezt teszik a salatara meg az egyeb zoldsegekre, amit felbevagott kemenytojassal diszitenek. Ha azt vesszuk, hogy ezt az egeszet meg raadasul marvany-sajt dresszinggel kerik, akkor a felnapi kaloria-mennyiseg megis van. Mert az adagok roppant nagyok.

A kovetkezo klasszikus a Ceasar-salad, aminek szigoru receptje van. Itt nem lehet mismasolni, meg hozzatenni, ez igy nez ki, es csakis igy nez ki: romaine, parmezsan sajt, piritott kenyerkockak, ceasar-dressing. Nagyon finom, minden tulzas nelkul. A trukk a dresszingben van, ennek receptje: 2 evokanal citromle, 2 kiskanal porcukor, 12 cm hosszu szardellapasztacsik (insant hal :o)), 3 gerezd tort fokhagyma, 6 evokanal oliva-olaj, orolt bors. Atom, ezt tudnam enni akar reggelire is. Alja diner-ekben persze nem annyira izletes, mert altalaban nagy vodrokben rendelik az ipari dresszingeket, de egy igazi olasz etteremben mindent (dresszing, piritott-kenyerkockak) keszitenek, ugyhogy ott kell kiprobalni eloszor. Ezt lehet rostonsult–csirkevel is kerni, esakkor megis van mondjuk a vacsora.

Lepjunk. Cobb salad. Ez a legnehezebb klasszikus, merthogy az alapveto feltet a szalonna, marvanysajt mega kemenytojas. Amugy nagyon finom, deha mondjuk ebedre kerjuk, hagyjuk ki aznap a vacsorat.

Es mar ha diner-rol van szo a Greek-salad, ami tengernyi es oceannyi kilometereken ideerve mar nem is az igazi gorog salata, de azert alapjaban talan megis. Az autentikus sosem latott leveleket, de itt megis romaine-re teszik a kovetkezoket: feta sajt, oliva-bogyo, rizzsel toltott szololevel. Ezutobbi hulyen hangzik, de nagyon finom. Mondjuk maximum ketto, ezt sem kell azert tulzasba vinni.

A gorog salatat ugy szentsegtelenithetjuk meg, ha majonez-alapu dressziget kerunk ra – az nagyon gaz. Erre oliva-olaj es balzsam-ecet az idealis. (a kepen lathato greek salad csirkevel a kicsi. A nagyobb az sokkal nagyobb)

Ezek voltak az igazi klasszikusok, de hama’r salata, siman el lehet engedni a fantaziankat. A salata levelekre lehet tenni chilli-t, rantott csirke mellet, steak-et, vagy amit akarunk. A dresszingekrol kicsit kesobb.

A diner-ekben meg megtalalhatjuk a salad-platter-eket, amik csirke, tonhal, vagyeppen tojas-salatat jelentenek zoldsegekkel.

Ez utobbiak majonezzel, es a tojassalatan kivul zellerrel keszulnek, annyira nem rosszak, csak a vendeg kerese tud lefarasztani kisse: adj tonhalsalatat majonez nelkul. Ilyenkor azt kell mondani, hogy persze, es fel kell szolgalni a majonezeset. Ugysem tudja mivan benne. Mellesleg azthiszi, hogy ez nagyon egeszseges. De ez igy jo, draga joapam arra tanitott, hogy legjobb mindenkit meghagyni a sajat hulyesegeben, akkor a legboldogabb.

Dresszigek. French: pirospaprikas-kecsupos majonez. Bleu-cheese: majonez marvany sajttal. Creamy-Italian: fuszerezett ecet-es olivaolaj majonezzel. Thousand Island: kecsup, fuszerek meg majonez. Russian: koktelszosz, ecetes uborka majonezzel. Honey Mustard: mez meg mustar majonezzel.

 

Hat pontosan ezert atverosek a salatak. A dresszing miatt, mert azkok alapja a MAJONEZ.

http://www.passporter.com/articles/images/RadissonDinerMenu.gif

Cobb Salad:

Nutrition Facts

Serving Size 1 svg (715.0 g)

 

Amount Per Serving

Calories 716 Calories from Fat 423

                                                      % Daily Value*

Total Fat 47.0g                                    72%

Saturated Fat  19.0g                                   95%

Cholesterol 692mg                            231%

Sodium 1953mg                                   81%

Total Carbohydrates 20.0g                   7%

Dietary Fiber 6.0g                                       24%

Sugars 7.0g

Protein 56.0g

 

Vitamin A 138%

Vitamin C 68%

Calcium 43%

Iron 25%

* Based on a 2000 calorie diet

 

Forras: http://www.calorie-count.com/

1 komment

Címkék: salata majonez salad special

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr754805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata 2007.07.25. 10:49:22

Hmm... Csak egy rövid hozzászólás: a görög saláta nálunk úgy néz ki, hogy paradicsom, kígyóuborka, hagyma és feta kockák, oreganóval, bazsalikommal, olajbogyóval, olivaolajjal és frissen facsart citrommal. Ebből az amcsi változatban csak a feta meg az olajbogyó van meg. Hallottak ezek valaha is authentic cuisine-ről? Azonkívül nem muszáj mindenre rábaszarintani azt a rohadék majonézt, lehet nyugodtan joghurtot is használni, és akkor nem lesznek olyan zsírsertések. Így, ebben a tálalásban, főleg , ha még lenyomnak hozzá egy féllityó "frissen facsart orindzsdzsúszt" abszolút nem csodálom, hogy ez az ország úgy néz ki, ahogy kinéz. Csak az a szörnyű, hogy a förtelmes szokásaikat már máshol is elterjesztették.
Site Meter
süti beállítások módosítása