HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hulye (1) hülye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincer (5) pincér (1) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

Sok a szemét

2007.08.01. 07:56 :: plazmasas

Az “etterem-ipar” evente tobbtizezer tonna szemetet produkal - NY allamban pl. az osszes szemet 30%-at.

Bar az ujrahasznositast es az azzal jaro szemet-szetvalogatast torveny irja elo haztartasi szinten is, en meg nem jartam-dolgoztam olyan diner-ben, ahol erre kulonosebb gondot forditottak volna. Sot, megmerem kockaztatni, hogy a tenyleg nagyipari junk-food kajaldak is magasan leszarjak az egeszet. Ott ugye mindent egy szemetesbe kell dobni, a maradek kajatol kezdve a papirpoharon keresztul a muanyag evoeszkozokig.

 

Es a szetvalogatasnak azert nem ez a modja.

Egy meki vagy bg kornyeken sem lattam meg piros-sarga-kek polos fiatalokat derekig a szemeteskontenerben olyan szakmai gonddal szemetet valogatni, mintahogy a fagyasztott hust forgatjak a grill-lapon. (Vagyis a wendys-ben nem, mert ott eloszor kiolvasztjak a hust es ugy viszik oda, majd ugy reklamozzak, hogy az nem fagyasztott, az mindig friss. Aha, majd eztis akkor hiszem el, ha vagohidakat uzemeltetnek minden egyes uzletuk szomszedsagaban.)

A lenyeg az, hogy hihhetetlenul nagy mennyisegu szemetet termel akar egyetlen diner is.

A legtobb ugye a kajamaradek, ami a roppant nagy adagoknak koszonheto. Meg a konyhai elokeszites, mert a zoldsegeket elore felvagjak, a hust sokszor elore kisutik – ezek a nap vegere mar nem frissek, ergo mennek a szemetbe. A leves az mindenfelekeppen.

Az egyik munkahelyemtol nem olyan messzire van egy hajlektalan-szallo, a fonok viszont akkor sem adna oda nekik ingyen a levest esatobbit zaras elott, ha fizetnenek neki. Paradox, de igy van. Jape’. Majd etetni fogja az ingyeneloket …

Maga a tudat, hogy naponta tonnanyi kaja – eheto kaja – megy a szemetbe’, onmagaban felhaborit. Hogy eljek egy nagyon elkopottal: mas orszagokban eheznek az emberek.

Ennyit az ertekekrol.

Ami talan ettol is gazosabb, az a take out. Sokan hazhozszallitatjak a kajat – how convenient -, vagy felkapjak hazafele-menet. Ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy az etel egy papirdobozban van aszt’ kesz, ettol azert ez kisse bonyolultabb. Tobb iparag letesult az “eldobhato” evoeszkozokre, meg az “individual” csomagolasu majonezre, sora, borsra esatobbi. Persze nem a Costco-s “20-liter-csili-egy-vodorben” , csomagolas hive vagyok, de azert nemkellene tulzasokba esni.

A Dorian Café-ban en veszem fel a telefonos take out megrendeleseket, enis csomagolom oket – innen a fotok.

A kaja eloszor egy aluminium “dobozba’ megy, aminek muanyag a teteje. Ez egy papirzsakba, majd melle kell tenni a muanyag evoeszkozt, sot, borsot esatobbit – aztan az egeszet egy nylon-szatyorba. A kajan kivul az osszes a szemetben fog kikotni, hol mashol.

Es ha mondjuk belegondolok abba, hogy etkezes elott “rendes” tanyerra rakjak, amit kajalas utan eloblitenek – kabe otliter vizzel -, majd berakjak a mosogatogepbe, akkor csak azon csodalkozok, hogy miert csodalkoznak sokan azon, hogy Julius 28-an 45 °C-van, 31-en meg 4°C.

2 komment

Címkék: szemét

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr78129686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe 2007.08.01. 11:39:01

A napokban volt egy cikk a HVG-ben arról, hogy külön mozgalom létezik az USA-ban, amely "szemétből él". Létezik egy honlap, ahol közzéteszik azon áruházláncok nevét és címét, ahol még "használható" szemét található, ugyanis ezek az áruházak nem válogatják át az árukat a lejárt szavatosságú termékeket keresve, hanem az egész szállítmányt kidobják egy az egyben, mert így olcsóbb.

Emmet Ray 2007.08.01. 18:54:49

engem már az is felháborít, hogy a mekinél a 10 perces szendvics már nem szendvics, kötelező eldobni... szerintem még az ott dolgozók közül is sokan szívesen hazavinnék inkább, a mellettük "lakó" hajléktalanokról nem is beszélve (bár lehet, hogy a munkások esetében ez merész kijelentés - aki ott dolgozott az életben nem fog többé náluk enni)...
Site Meter
süti beállítások módosítása