HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hulye (1) hülye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincer (5) pincér (1) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

"ki koran kel, aranyat lel"

2007.03.16. 06:17 :: plazmasas

Kajak kovetkeznek, kegyetlenul. Nezzunk bele a reggeli shift-be, altalaban ez a legporgosebb a diner-ekben.

Az igaz, hogy ugy kell reggelizni mint egy kiraly, de azert mindennek van hatara. Vagyis kellene, hogy legyen. Ha nekem pl. vegig kellene ennem egy diner-ben a reggeli-ebed-vacsora kombinaciot 24 ora alatt, valoszinuleg idovel hivni kellene a mentot. Ekkora mennyiseg megetetesevel szerintem a guantanamo-i katonai foglyokat kinozzak, csak eztis jol eltitkoljak. 

A diner-ek altalaban reggel hatkor nyitnak – vagy eppen besem zarnak ejszakara -, hogy azokat is ki tudjak szolgalni, akik doglozoba mennek. Ott kell lenni a muszak elott, mert kikell pakolni a tejet az asztalokra, meg elokesziteni a gyumolcssalatat es egyeb ilyen dolgokat. A reggeli porog, ez az a muszak, amiben tenyleg lehet jopezt keresni – de ezt nagyjabol ugy kell elkepzelni, hogy nincs megallas. Mert a reggeli a legolcsobb, erre adjak a vendegek a legkevesebb borravalot, aminek “jobbhelyeken” 15%-nak kell lennie, vagy tobbnek. Vagy eppen kevesebbnek, ha mondjuk a vendeg nincs megelegedve a kiszolgalassal, vagymert egyszeruen zsugori.

Mondom, a reggeli csekk egyszemelyre 2 dollartol olyan nyolcig megy el max. Altalaban kapunk egy dollar borravalot minden szemelytol, es igy jon ossze a dolog: egy delelott szaz embert kell kiszolgalni, ha olyan 100-120 dollart szeretnenk keresni. Hetvegen mas a helyzet, akkor tobbet hagynak a vendegek – meg gyorsabb is – szoval volt mar olyan napom, amikor majd’ $200-al a zsebemben mentem haza.

Ez olyan 40 ezer huf, es meg amerikai erettsegi sem kell hozza :) 

Igen, ilyenkor lehet aszondani: megerte inaskodni, meg idegosszeroppanni annakidejen.

Amugy a reggeli nem csak azert huzos mert ez a legolcsobb, meg ilyenkor vannak a legtobben, hanem mert van egy olyan intezmenye a diner-eknek, hogy “breakfast-special”. Ez azt jelenti, hogy a rantottadhoz kapsz a hash brown-on (fott sultkrumpli), vajas piritoson es a dzsem-en kivul meg narancslevet, es kavet/vagy teat teljesen delelott 11-ig, amikoris jon a lunch-special, de errol kesobb.

Hogyan is nez ki ez az eletben? Nekem nagyon ritkan volt bus-stuff-om, tehat gyakorlatilag mindent egyedul kellett csinalnom.

Egyik alapveto szabaly, hogyha pl. 3 vendeg van egy asztanalnal, akkor ugye egyidoben kell felszolgalni mindenkinek a kajajat. Ez altalaban hat tanyert jelent, jo nagy tanyerokat, de nem kell akrobatanak lenni ahhoz, hogy megoldjuk.

Szoval bejon a vendeg, a viz es a menu egyidoben kerul az asztalra (megsporoltunk egy kort). Mar a koszonesnel meg kell kerdezni, mit innanak es mivel. Ez a masodik kor. Amig kiviszed az italt – kv, tea, juice -, addigra altalaban mar kivalasztottak mit akarnak enni. Csekk-konyv elo, leirni, konyhanak leadni a rendelest, kenyereket betenni a piritos-keszitobe. Mert az az en feladatom volt.

Reszletek: volt vagy hatfele gyumolcslevunk, ebbol fele-fele kulon koordinatakon elhelyezett hutokben. Okes, nem gond. Gyorsan ki lehet onteni oket. Majd telepakolni a zsebeinket edesitovel, mert az csak elorelatasrol tanuskodik. Aztan: haromfele kenyerunk van (feher, teljes kiorlesu, rozs), aztis meg kell kerdezni, milyet szeretne a vendeg. Es azt pedig vajjal, vagy vaj nelkul? Mertha keszen van a piritos, meg kell vajazni ha a vendeg ugy kerte, es akkor kell megvajazni, amikor kiugrik a toaster-bol. Mert a vendeg olvadtan szereti a vajat ugye.

Minden adag piritost – egy adag ket szelet – kulon tanyerra illik tenni, melle pedig a dzsem-et.

Volt mar olyan vendegem, aki visszakuldte a piritost, merthogy nem volt RAJTA a dzsem. Lefaradtam, visszavittem, rakentem. (Kozben meg fott a fejem: mivan bazzeg? Anyu nem tanitott meg hogy kell hasznalni a vajas-kest?)

Azt hozza kell tennem, hogy olyan otpercenkent jonnek be a vendegek, ugyhogy: viz+ menukivitel, piritos-berakas, juice ontes, csekk-keszites, asztaltakaritas, rendeles, felszolgalas, menukivitel, rendeles, piritosbeteves, csekk-keszites, asztaltakaritas, kave-feltoltes, piritos-vajazas, asztaltakaritas … es ez igy megy orakon keresztul. 

De mit is rendelhetnek a vendegek?

Tojast peldaul. Es azt legalabb annyifelekeppen, ahany poz mondjuk a kama-szutraban van. Tojas. Variacio egytemara. Most figyelj ha edddig nemis, mert ez necces:

Sunnyside up (UP), ez a tukortojas. Over easy (OE), ez UP, csak megsutik kicsit a masik oldalat is. Over medium, ez az OE, csak felkemenyre sutik a sargajat. Over well (OW), ilyenkor kemenyre sutik a sargajat. Poached eggs: beleutik a tojast fovo vizbe, ezt kis melytanyerban (monkey-dish) kell felszolgalni. Scrambled, ez az, amikor osszekeverik a sargajat es a feherjet sutes elot. Country-style, amikor a sutolapon keverekik ossze – a “klasszikus” rantotta. Hard boiled, ez a kemnytojas. Basted, ez az UP, csak mielott keszen van, letakarjak, nem pedig megforditjak a suton. Fried, ezt “csakugy” rautik a sutolapra, ahogy kijon a helyabol. Eztis kerheti ugy, hogy a sargajat torje meg a szakacs mielott elkeszul (break the yolk). Es ha nem ugy van elkeszitve ahogy a vendeg kerte, siman visszakuldi.

Omlettek: altalaban harom tojasbol keszitik, es azt tesznek bele, amit a vendeg kivan. Ebbol is vannak klasszikusok, mint pl: Western (sonka, hagyma, zoldpaprika), Greek (fetasajt, paradicsom), Athenian (fetasajt, paradicsom, hagyma), Florentin (fetasajt, spenot), LOX (fustolt lazac, hagyma) etc.

Es mindezt kerheti a vendeg ugy, hogy “csak” a tojasfeherjet tegyek neki bele. Erre plusszban kell szamolni $1.50-et, amire sokan hulyen neznek, mert nem ertik: ahhoz, hogy normalis omlettjuk legyen, hat tojas-feherjet kell beletenni.

Ha az omletten meg a tojasokon tulvagyunk, vannak meg mas klasszikusok is. Mint pl. a palacsinta. Az amerikai palacsinta. Ezt nevezem bunteto-kajanak, mert annyit tesznek a tanyerra, hogy szinte ra sem fer. Altalaban harmat. Ebbol meg van a short-stuck, ez “csak” ketto darab. Meg a Waffle, ami ugye a goffri, es a French-toast, amit kalacs-kenyerbol csinalnak. Ezutobbi fantasztikusan finom. Olyan mint a bundaskenyer, csak eppen kalacsbol keszited, a tojasba meg tejet, cukrot es fahejat teszel.  Amugy ezeket is kerhetik tojassal es hussal (szalonna, kolbasz, sonka), de mindenfelekeppen maple-szirupot es vajat kell hozzajuk felszolgalni. A waffle-t meg kerhetik jegkremmel es/vagy gyumolccsel is es ez aztan megfelel egy “third-country-szulinapi-tortanak” is.

 

Aztan meg van a muffin, a klasszikus a kukorica, a blueberry es a bran.

Es a szendvicsek ugye. A tojas-szendvicsek.

Ezeket kerhetik hussal vagy hus nelkul, meg ugye sajttal is. Zsomleben, English-muffinban, croissant-ban, vagy eppen BAGEL-ben.

Ez utobbi zsido zsomle, es nem csak a lyuk a kozepen a kulonbseg. A bagel tesztajat sutes elott megparoljak, szoval egy bagel olyan ot zsomlenek felel meg. Kicsit kozelebbit: olyan, mintha a knedli-t meg megis sutnek. Suru nagyon. Finom, de egy bagel-t szerintem siman be lehet osztani egy teljes napra.

Aztan a reggeli-sutemenyek. Ha teljesen kezdovagy angolbol, az apple-turnover valami bizarr dolgot is eszedbe juttathat. Pedig ez a “szerelmeslevel” - ami persze szinten bizarr - itteni neve. Az almat korbeforditjak a tesztaval.

 

Mivanmeg? Van meg ugye az egg-benedict, ami ket poached eggs (PE) canadian bacon-el (olyan, mint a sonka) english muffinon, hollandise szosszal leontve keszitik. Aztan a cereal, vagyis a kukorica v/rizs pehey, es az oatmeal. (zab)

Esakkor cifrazzuk:

Vanolyan 15 asztalod, de a szakacs kicsit feledekeny, tehat lekell irnod a megrendelest egy kulon papirra, es beadni a konyhaba. Ezt ugy hivjak: dupe. Aztugye nem kell mondanom, hogy ez ertekes pillanatokat vesz el. Van persze olyan csekkonyv, amibe bele van epitve az indigo, de annak gyors hasznalatara a mai napig nem jottem meg ra. (de csak azert, mert olyan nincs) Mindegy. Aztan a masik, amit egyenesen ruhellek: ha ketten vagytok a placcon. Mert vannak olyan genyo pincerek, hogy siman elveszik a piritosodat, masikat persze nem tesznek be helyette - esmeg bocsanatot sem kernek. Neked meg hulhet a megrendelesed az ablakban, amig a masik elkeszul – hidegen nem olyan jo felszolgalni a kajat, mertugye akkor nem tippelnek.

Ha valamit hibazol, azt a fonok azonnal eszreveszi, es jo manager leven nem fog a muszak vegeig varni a lebaszassal, azt azonnal megkapod. Nehogymar' nyugodt legyel, ugye.

Aztan: miindenkivel joban kell lenned!

Ha van bus-girl/boy-od, jolkell fizetni (15-20%), megkell kerni dolgokra utasitas helyett, mertakkor kedvelni fog, es tobbet fog segiteni neked. Joban kell lenni a mosogato-sracokkal, mertha elfogy valami fent, felhozzak neked a pincebol. Joban kell lenni a cashier-el (penztarossal), mert ugykibaszhat veled, hogycsak na. Mondjuk ha a csekk 13.55, akkor egydollarosakat illik visszaadni, mertkulonben a vendeg automatikusan zsebrevagja az otost, esa tobbit rakja le – ha viszont kap egyeseket, akkor meggondolja, es tobb borravalot hagy.

Es a legfontosabb: joban kell lenni a konyhaval.

Ok ugy kitolhatnak veled, hogy akar zokogva mehetsz haza muszak vegen. Mert ilyenek, hogy: ha egyszerre teszed be a rendelest, tudjak, hogy ugyanarrol az asztalrol van szo, es ha mondjuk nem kedvelnek, siman kitehetik az elso kajat az ablakba, majd olyan 10 perc mulva a kovetkezot. Mire az elso mar kihult ugye, szoval te nem kapsz borravalot. Vagy: RABASSZAK a tanyerra a kajat, magyarul ugy nez ki, mint a hanyas. Ilyenkor is elmarad a jo pez. Vagy: minden masodik tanyerodat beteszik a sutobe, de egyszerre teszik fel az ablakba. Azokkal, amik nem mentek be a sutobe persze. Ez azt jelenti, hogy televan az ablak tanyerokkal, amiknek a fele FORRO, de nenem szolnak – ez a lenyeg – temeg osszeegeted magad, vagy ott a helyszinen eldobod a tanyert.

Naggyon nehez kedvesnek IS lenni, amikor milliomeg egy dolgod van.

A vendeggel kell, az nem vitas. Meg akkoris, ha kegyetlenul hulye, kiborit, es megfolytanad legszivesebben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli muffin diner hulye vendeg waffle pancakes forro

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr6547130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Site Meter
süti beállítások módosítása