Kajak kovetkeznek, kegyetlenul. Nezzunk bele a reggeli shift-be, altalaban ez a legporgosebb a diner-ekben.
Az igaz, hogy ugy kell reggelizni mint egy kiraly, de azert mindennek van hatara. Vagyis kellene, hogy legyen. Ha nekem pl. vegig kellene ennem egy diner-ben a reggeli-ebed-vacsora kombinaciot 24 ora alatt, valoszinuleg idovel hivni kellene a mentot. Ekkora mennyiseg megetetesevel szerintem a guantanamo-i katonai foglyokat kinozzak, csak eztis jol eltitkoljak.
A diner-ek altalaban reggel hatkor nyitnak – vagy eppen besem zarnak ejszakara -, hogy azokat is ki tudjak szolgalni, akik doglozoba mennek. Ott kell lenni a muszak elott, mert kikell pakolni a tejet az asztalokra, meg elokesziteni a gyumolcssalatat es egyeb ilyen dolgokat. A reggeli porog, ez az a muszak, amiben tenyleg lehet jopezt keresni – de ezt nagyjabol ugy kell elkepzelni, hogy nincs megallas. Mert a reggeli a legolcsobb, erre adjak a vendegek a legkevesebb borravalot, aminek “jobbhelyeken” 15%-nak kell lennie, vagy tobbnek. Vagy eppen kevesebbnek, ha mondjuk a vendeg nincs megelegedve a kiszolgalassal, vagymert egyszeruen zsugori.
Mondom, a reggeli csekk egyszemelyre 2 dollartol olyan nyolcig megy el max. Altalaban kapunk egy dollar borravalot
Ez olyan 40 ezer huf, es meg amerikai erettsegi sem kell hozza :)
Igen, ilyenkor lehet aszondani: megerte inaskodni, meg idegosszeroppanni annakidejen.
Amugy a reggeli nem csak azert huzos mert ez a legolcsobb, meg ilyenkor vannak a legtobben, hanem mert van egy olyan intezmenye a diner-eknek, hogy “breakfast-special”. Ez azt jelenti, hogy a rantottadhoz kapsz a hash brown-on (fott sultkrumpli), vajas piritoson es a dzsem-en kivul meg narancslevet, es kavet/vagy teat teljesen delelott 11-ig, amikoris jon a lunch-special, de errol kesobb.
Hogyan is nez ki ez az eletben? Nekem nagyon ritkan volt bus-stuff-om, tehat gyakorlatilag mindent egyedul kellett csinalnom.
Egyik alapveto szabaly, hogyha pl. 3 vendeg van egy asztanalnal, akkor ugye egyidoben kell felszolgalni mindenkinek a kajajat. Ez altalaban hat tanyert jelent, jo nagy tanyerokat, de nem kell akrobatanak lenni ahhoz, hogy megoldjuk.
Szoval bejon a vendeg, a viz es a menu egyidoben kerul az asztalra (megsporoltunk egy kort). Mar a koszonesnel meg kell kerdezni, mit innanak es mivel. Ez a masodik kor. Amig kiviszed az italt – kv, tea, juice -, addigra altalaban mar kivalasztottak mit akarnak enni. Csekk-konyv elo, leirni, konyhanak leadni a rendelest, kenyereket betenni a piritos-keszitobe. Mert az az en feladatom volt.
Reszletek: volt vagy hatfele gyumolcslevunk, ebbol fele-fele kulon koordinatakon elhelyezett hutokben. Okes, nem gond. Gyorsan ki lehet onteni oket. Majd telepakolni a zsebeinket edesitovel, mert az csak elorelatasrol tanuskodik. Aztan: haromfele kenyerunk van (feher, teljes kiorlesu, rozs), aztis meg kell kerdezni, milyet szeretne a vendeg. Es azt pedig vajjal, vagy vaj nelkul? Mertha keszen van a piritos, meg kell vajazni ha a vendeg ugy kerte, es akkor kell megvajazni, amikor kiugrik a toaster-bol. Mert a vendeg olvadtan szereti a vajat ugye.
Volt mar olyan vendegem, aki visszakuldte a piritost, merthogy nem volt RAJTA a dzsem. Lefaradtam, visszavittem, rakentem. (Kozben meg fott a fejem: mivan bazzeg? Anyu nem tanitott meg hogy kell hasznalni a vajas-kest?)
Azt hozza kell tennem, hogy olyan otpercenkent jonnek be a vendegek, ugyhogy: viz+ menukivitel, piritos-berakas, juice ontes, csekk-keszites, asztaltakaritas, rendeles, felszolgalas, menukivitel, rendeles, piritosbeteves, csekk-keszites, asztaltakaritas, kave-feltoltes, piritos-vajazas, asztaltakaritas … es ez igy megy orakon keresztul.
De mit is rendelhetnek a vendegek?
Tojast peldaul. Es azt legalabb annyifelekeppen, ahany poz mondjuk a kama-szutraban van. Tojas. Variacio egytemara. Most figyelj ha edddig nemis, mert ez necces:
Sunnyside up (UP), ez a tukortojas. Over easy (OE), ez UP, csak megsutik kicsit a masik oldalat is. Over medium, ez az OE, csak felkemenyre sutik a sargajat. Over well (OW), ilyenkor kemenyre sutik a sargajat. Poached eggs: beleutik a tojast fovo vizbe, ezt kis melytanyerban (monkey-dish) kell felszolgalni. Scrambled, ez az, amikor osszekeverik a sargajat es a feherjet sutes elot. Country-style, amikor a sutolapon keverekik ossze – a “klasszikus” rantotta. Hard boiled, ez a kemnytojas. Basted, ez az UP, csak mielott keszen van, letakarjak, nem pedig megforditjak a suton. Fried, ezt “csakugy” rautik a sutolapra, ahogy kijon a helyabol. Eztis kerheti ugy, hogy a sargajat torje meg a szakacs mielott elkeszul (break the yolk). Es ha nem ugy van elkeszitve ahogy a vendeg kerte, siman visszakuldi.
Omlettek: altalaban harom tojasbol keszitik, es azt tesznek bele, amit a vendeg kivan. Ebbol is vannak klasszikusok, mint pl: Western (sonka, hagyma, zoldpaprika), Greek (fetasajt, paradicsom), Athenian (fetasajt, paradicsom, hagyma), Florentin (fetasajt, spenot), LOX (fustolt lazac, hagyma) etc.
Es mindezt kerheti a vendeg ugy, hogy “csak” a tojasfeherjet tegyek neki bele. Erre plusszban kell szamolni $1.50-et, amire sokan hulyen neznek, mert nem ertik: ahhoz, hogy normalis omlettjuk legyen, hat tojas-feherjet kell beletenni.
Ha az omletten meg a tojasokon tulvagyunk, vannak meg mas klasszikusok is. Mint pl. a palacsinta. Az amerikai palacsinta. Ezt nevezem bunteto-kajanak, mert annyit tesznek a tanyerra, hogy szinte ra sem fer. Altalaban harmat. Ebbol meg van a short-stuck, ez “csak” ketto darab. Meg a Waffle, ami ugye a goffri, es a French-toast, amit kalacs-kenyerbol csinalnak. Ezutobbi fantasztikusan finom. Olyan mint a bundaskenyer, csak eppen kalacsbol keszited, a tojasba meg tejet, cukrot es fahejat teszel. Amugy ezeket is kerhetik tojassal es hussal (szalonna, kolbasz, sonka), de mindenfelekeppen maple-szirupot es vajat kell hozzajuk felszolgalni. A waffle-t meg kerhetik jegkremmel es/vagy gyumolccsel is es ez aztan megfelel egy “third-country-szulinapi-tortanak” is.
Aztan meg van a muffin, a klasszikus a kukorica, a blueberry es a bran.
Es a szendvicsek ugye. A tojas-szendvicsek.
Ezeket kerhetik hussal vagy hus nelkul, meg ugye sajttal is. Zsomleben, English-muffinban, croissant-ban, vagy eppen BAGEL-ben.
Ez utobbi zsido zsomle, es nem csak a lyuk a kozepen a kulonbseg. A bagel tesztajat sutes elott megparoljak, szoval egy bagel olyan ot zsomlenek felel meg. Kicsit kozelebbit: olyan, mintha a knedli-t meg megis sutnek. Suru nagyon. Finom, de egy bagel-t szerintem siman be lehet osztani egy teljes napra.
Aztan a reggeli-sutemenyek. Ha teljesen kezdovagy angolbol, az apple-turnover valami bizarr dolgot is eszedbe juttathat. Pedig ez a “szerelmeslevel” - ami persze szinten bizarr - itteni neve. Az almat korbeforditjak a tesztaval.
Mivanmeg? Van meg ugye az egg-benedict, ami ket poached eggs (PE) canadian bacon-el (olyan, mint a sonka) english muffinon, hollandise szosszal leontve keszitik. Aztan a cereal, vagyis a kukorica v/rizs pehey, es az oatmeal. (zab)
Esakkor cifrazzuk:
Vanolyan 15 asztalod, de a szakacs kicsit feledekeny, tehat lekell irnod a megrendelest egy kulon papirra, es beadni a konyhaba. Ezt ugy hivjak: dupe. Aztugye nem kell mondanom, hogy ez ertekes pillanatokat vesz el. Van persze olyan csekkonyv, amibe bele van epitve az indigo, de annak gyors hasznalatara a mai napig nem jottem meg ra. (de csak azert, mert olyan nincs) Mindegy. Aztan a masik, amit egyenesen ruhellek: ha ketten vagytok a placcon. Mert vannak olyan genyo pincerek, hogy siman elveszik a piritosodat, masikat persze nem tesznek be helyette - esmeg bocsanatot sem kernek. Neked meg hulhet a megrendelesed az ablakban, amig a masik elkeszul – hidegen nem olyan jo felszolgalni a kajat, mertugye akkor nem tippelnek.
Ha valamit hibazol, azt a fonok azonnal eszreveszi, es jo manager leven nem fog a muszak vegeig varni a lebaszassal, azt azonnal megkapod. Nehogymar' nyugodt legyel, ugye.
Aztan: miindenkivel joban kell lenned!
Ha van bus-girl/boy-od, jolkell fizetni (15-20%), megkell kerni dolgokra utasitas helyett, mertakkor kedvelni fog, es tobbet fog segiteni neked. Joban kell lenni a mosogato-sracokkal, mertha elfogy valami fent, felhozzak neked a pincebol. Joban kell lenni a cashier-el (penztarossal), mert ugykibaszhat veled, hogycsak na. Mondjuk ha a csekk 13.55, akkor egydollarosakat illik visszaadni, mertkulonben a vendeg automatikusan zsebrevagja az otost, esa tobbit rakja le – ha viszont kap egyeseket, akkor meggondolja, es tobb borravalot hagy.
Es a legfontosabb: joban kell lenni a konyhaval.
Ok ugy kitolhatnak veled, hogy akar zokogva mehetsz haza muszak vegen. Mert ilyenek, hogy: ha egyszerre teszed be a rendelest, tudjak, hogy ugyanarrol az asztalrol van szo, es ha mondjuk nem kedvelnek, siman kitehetik az elso kajat az ablakba, majd olyan 10 perc mulva a kovetkezot. Mire az elso mar kihult ugye, szoval te nem kapsz borravalot. Vagy: RABASSZAK a tanyerra a kajat, magyarul ugy nez ki, mint a hanyas. Ilyenkor is elmarad a jo pez. Vagy:
Naggyon nehez kedvesnek IS lenni, amikor milliomeg egy dolgod van.
A vendeggel kell, az nem vitas. Meg akkoris, ha kegyetlenul hulye, kiborit, es megfolytanad legszivesebben.