HTML

sörrevaló

Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye a napi esemenyekkel.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

arak (4) ass (1) astoria (1) bastard (1) bitch (2) biznic (3) borravalo (8) bronx (1) buckle up (1) bunteto (2) comics (1) csekk (1) dessert (1) diner (5) diner klasszikus (2) dolgozni (5) dollar (3) egg cream (1) euro diner (3) faszsag (2) feka (2) finom (1) fonok (7) forro (1) fulig jimmy (1) george (2) gorog (6) gyros (1) hamburger (1) hd tv (1) hulye (1) hülye (1) illegalis (1) indiai (1) inn (1) ir (1) izulet (1) javier (1) jello (1) jo kaja (1) kenyerrevalo (1) klasszikus diner (1) klasszikus diner kaja (2) kocsog (1) kulalak (2) latino (4) lic (2) majonez (1) manhattan (1) maria (2) melo (1) merikano (1) muffin (1) munka (1) old school (1) orvos (1) pancakes (1) pecan pie (1) penztaros (4) pez (4) pincer (5) pincér (1) pizza (1) reggeli (1) rice pudding (1) salad special (1) salata (1) sexual harrasment (1) shake (1) siker (1) silver comics (1) spanyol (2) stadium (1) stop (1) subliminal (1) sultkrumpli (1) sunyi fuck (2) szemét (2) sziv (1) szocialis (1) szopjunk (2) taho (1) talpalas (3) teresa (3) tip (1) torkonszurni (1) veletlen (1) vendeg (5) waffle (1) waiting (1) yankees (1) zilplato (2)

befagyott terkep

TIPS - avagy a borravalo

2007.07.25. 07:22 :: plazmasas

Ez a "nem kötelező de erősen ajánlott" típusú borravaló rendszer gyenge mert a vendég úgy tekint rá mint afféle adó amit fizetnie kell akkor is ha jó meg akkor is ha pocsék a service. Én sem szeretem. Igazán csak egy megoldás van: beolvasztani a borravalót az árban és anyival felemelni a fizetéseket. Ezt csinálják jó néhány nyugat európai országban de persze ehez kellenek a szakszervezetek is. Én is dolgoztam már borravaló rendszerben és mindig megalázónak éreztem.

A fenti gondolatsorhoz uj fejezetet nyitnek, mert erdemes.

Az a gond, hogy a borravalo beolvasztasa a vegosszegbe’ nem megoldas. Legalabbis a NY-i diner szinten nem. Ennek igen egyszeru a magyarazata: a fonokon kivul az osszes melos az etteremben (illegalis) bevandorlo. A pincerek semmi esetre sem fognak kapni ketto dollarnal tobbet orankent, mert egyaltalan oruljenek, hogy dolgozhatnak. Az arakat 15%-os service charge-al meg nyilvan nem fogjak megnyomni, mer'az nem jo az uzletnek. Ha a felszolgaloknak bajuk van a rendszerrel, mehetnek Isten hirevel a picsaba – az uj munkaero olyan feloran belul mar ott is van.

Ebben a biznicben farkastorvenyek vannak, mindenki potolhato. Kivetel nelkul.

Vanitt egy olyan szervezet, hogy ROC-NY (The Restaurant Opportunities Center of New York), aminek gyakorlatilag barki tagja lehet, mar ha egyetert alapeveikkel. Voltam mar ulesen, bar tag nem vagyok. Talan idovel. Ok jok, probaljak az itteni ANTSZ hataskorebe venni az ettermi dolgozok jogainak vedelmet. A gond csak ott van, hogy ok nem foglalkoznak diner-ekkel, csakis fine-dining-ban utaznak, ahol tobbnyire legalis ‘merikanok dolgoznak. Az o jogaikert lobbiznak. Es itt nem arrol van szo, hogy mennyire keves a beruk ugye, hanem olyanokon rinyalnak, hogy a fonok megdicserte a seggen a nacit, es ez sexual harassment-e? Azert a kulonbseg ordit. Magyarul: a mi dontesunk volt ittdolgozni, tehat vallaljuk a kovetkezmenyeket: szopjunk kollektiven!

‘Merikanoul a borravalot ugy mondjak TIP, ami inkabb TIPS, es ennyit jelent: To Insure Proper Service. Az ettermi “szabalyok” gyakorlatilag beleszocializalodnak az emberekbe, mertugye anyu is igy csinalt. Itt egy atlagember hetente legalabb tizszer eszik etteremben, mert olcsobb, mint maskent. Es aki nem ad borravalot, az egy sunyi fuck. Mert bar ugyan tudja, de megsem, mert ezigy kifizetodobb.

Az elozoben leirtak tortenhettek volna maskent is, mehettem volna oda a vendegekhez es eloadhattam volna, hogy otthon harom gyerek meg egy rokkant ferj var, akiknek vacsorat kell tenni az asztalra. De ha mindenki igy csinal – nem hagy borravalot, nem tiszteli a dolgozot -, akkor en azt hogyan csinaljam? Persze nem mondtam, mert nem sullyednek le oda, ahova.

A problema inkabb az intelligencia es a tisztelet hianyaval van. Az olyanokkal pl., akik nem adjak at az ulohelyet a metron a terhes noknek, meg nem engedik elore az oregeket az ajtoban. Es nem tippelnek. Oket sterilizalnam. Pont.

Ez ugyan nem az, de hasonlo: A Billy manager-munkatarsam a Dorianbol meselte eppen a minap, hogy egy huszoneves kiscsaj a telefonon logva menetelt el mellette a wc-be, se’ koszones, se’ semmi. Vaszili megallitotta, hogy hovamegy, mert ez nem ugy van am – az ajton 9345857494-as betunagysaggal kint virit: RESTROOM FOR PATRONS ONLY-, o meg megall, es aszondja: “I’m sorry. I’m from Long Island. We don’t need to ask if we want to use the restroom.”

Kollega: You sweet little thing. Manners are world-wide. Don’t you know that?

 


48 komment

Címkék: borravalo illegalis szopjunk biznic tip sexual harrasment sunyi fuck

A bejegyzés trackback címe:

https://plazmasas.blog.hu/api/trackback/id/tr78124830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ihatethisindapassthingy 2007.07.25. 09:17:25

A magam részéről vendégként nem szeretem a service feet, mert egy olyan eszközt vesz el tőlem, amivel kifejezhetem az elégedettségem vagy az ellenkezőjét. Összegtől függően 10-15%-ot hagyok, ez végülis magyar standard, vagy ha kis összegről van szó, akkor ez lehet 20-40% is. Ha pocsék a kiszolgálás (és nincsenek nagy igényeim + nem szívatom a személyzetet), látszólag ok nélkül, akkor pofátlanul kicsi borravalót adok, hogy tessék észrevenni, hogy 50 percet vártunk a kajára, ebből 20 percet üres pohárral, a kávé pocsék volt és sehol egy elnézéskérő gesztus vagy mosoly, miközben a pincér tőlünk 10 méterre cigizett és röhögcsélt a haverjaival. Mondjuk ilyenkor talán helyesebb lenne felállni, biccenteni, hogy köszi ne tördd magad és átsétálni egy másik helyre.

Másrészt ténlyeg gáz lehet, ha valaki akkor sóher, hogy nem ad borravalót, mert csak. Amit az afro-amerikaiakról írtál, hogy nem adnak borravalót, egy fellow New York-it juttat az eszembe, Sarah Silvermant (www.youtube.com/watch?v=PM2rXiBM-qY) "I love even if it's not hip / I love you more than black people don't tip" :)

jani 2007.07.25. 10:21:40

Jah az alienek az "ultimate weapons-of-mass-destruction" a munka piacon. Akkor hát marad az hogy kifirkálni nagy betűkkel "A TIP NEM KÖTELEZŐ, CSAK ELEGÁNS" és bízni abban hogy elég gentlemen/gentlewomen fog akadni a vendégek soraiban. Hmm...

Egyébként ha tudsz angolúl kedves Anita, miért nem költözöl át nyugat Európába ahol még valamennyire kultúráltabb munka viszonyok vannak mint a gazdasági és erkölcsi csőd szélém álló USA-ban? Ha dolgozni akarsz csak haza ne gyere mert itt viszont a "dübörgő" magyar gazdaság már csak a (kétlábú) patkányokat boldogítsa :)

Bélus 2007.07.25. 10:30:53

hát ez a blog bejegyzésed nem sikerült valami jóra, dolgozz még rajta

Rea 2007.07.25. 11:30:01

nem igazan ertek egyet ezzel a cikkel. mar csak azert sem mert habar Amerikaban iszonyu sok a bevandorlo, a legtobb etteremben nem lehetseges, hogy illegalisan dolgoznak, mint az sem, hogy id/driving license nelkul bemenjel este alkohol szolgalo helyre. Amerikaban sok furcsasag van, de a szabalyokban nem tul rugalmasok!

Rea 2007.07.25. 11:31:28

amit meg nem ertek, hogy lehet valaki ilyen mottoval vendeglatos ~Mert a vendegek ugyan mindig igaza van, csak eppen agya nincs.~ es meg buszke is ra.. na mindegy.

jani 2007.07.25. 12:10:23

Kedves Rea,

Légy te is pincér NY-ban s akkor majd sok mindent meg fogsz érteni de egyébként szinte minden nyugati országban erősen csökken azok száma akik kultúráltan tudnak viselkedni az agyon hajszált és alúl fizetett vendéglátó ipar dolgozóival. Ami pedig az illegális munka erőt illeti az USA-ban:

"The restaurant industry is particularly dependent on illegal immigrant workers. These people work hard, they will do whatever, they sweep the floors, wash the dishes. If they go away you would have to pay Americans top dollar, and the next thing you know a hamburger would cost $5 -the manager of a New York City diner told Reuters." (href.hu/x/360i)

eternity · http://eternity.blogter.hu 2007.07.25. 12:34:20

A borravaló nem JÁR. Nem automatikus. Ez egy komoly félreértés, amivel nap mint nap találkozhatunk. A vendég akkor is odalöki, ha a világ legótvarabb kiszolgálását kapta, mondván "illik", az a bizonyos ótvarul kiszolgáló pedig elvárja, mert neki "jár".
Ja, jár.
A szája.
A vendég elvárja a figyelmet, a gyorsaságot, a pontosságot, a minőséget, a mosolyt. Nem olyan nagy ügy ez - szolgáltatás, így nevezik.
Tessék szolgáltatni, oszt lesz borravaló is.
Ellenkező esetben én speciel fillérre kiszámolom az árat, és pontosan annyit adok!

eternity · http://eternity.blogter.hu 2007.07.25. 12:40:19

Ja, ihate..., sztem a mericano nem fekete, hanem spanyol ajkú. De persze tévedhetek. Meg igazából lényegtelen is... :)

Ol_Sanchez 2007.07.25. 12:48:16

Szerintem, ha jo a service es a kaja, akkor van tip, ha szar akkor nincs. Ez ennyire egyszeru, mit kell ezen gondolkozni. En az usaban is es mo-n is kb 20%-al operalok. Ha nem vagyok elegedett, akkor pedig 0.

Szerintem ha valaki nem tippel, azon sem kell felhaborodni. Szerintem az alkalmazottak kerdese minden esetben es szinten a munkaltatora kene, hogy tartozzon. Ha valakinek nem tetszik, akkor nem kotelezo pincerkedni, USA-ban, Mo-n dolgozni, elni, stb.

Rea 2007.07.25. 13:35:03

Jani, eltem az USAban, legalisan, es ismerek mindenfele magyarokat, de foleg epp ezert ne vard el tolem, hogy az illegalitas melle alljak.
Ezeknek az embereknek se biztositasuk, se nyugdijuk nem volt es lesz, es mindenkinek a maga dontese, mit valaszt, milyen hozzaallassal.
Inkabb illegalitasra csabitjuk az embereket, csak hogy ne 5$ legyen a hamburger (eleve baromsag, en a keleti parton eltem es 8-10$ kozott volt egy hamburger, nem a mekiben). Mas reszrol az illegalitas nem csak a feketemunka/munkas tekinteteben problema, de az id theft is ezert akkora nagy gond.
Mas reszrol meg mindig nem nagyon tudom elkepzelni hogy egy decent NYC kajaldaban feketezzenek, hacsak nem a tulajnak is vaj van a fule mellett. Azert az amcsik elegge torvenytisztelok. Es nem minden esetben barmok.

Értem én, de... 2007.07.25. 13:52:24

Azt hiszem Te Mo.-on is megállnád a helyed ilyen vendég centrikus hozzáállással. Sok hozzád hasonló gondolkodású kollégáddal együtt.
Tudom, nehéz lehet elfogadni, hogy nem mindenkiből lehet főnök, és emiatt van akinek látványosan többet kell dolgoznia.
És azzal a "rohadt" vendéggel is neked kell foglalkozni, aki agy halott, és még nem is hagy neked ott egy Ferrarit tip-nek.
Szegény...

nem akarnék a vendéged lenni 2007.07.25. 15:22:02

Nem igazán szeretnék, mert erőszakos vagy. A borravaló adható, nem pedig valami juttatás, ami jár neked. Ha a szolgáltatás jó, és nem megfelelő, mert a megfelelő az elvárható, hanem többet nyújt ennél, akkor az ember elégedettségében honorálhatja ezt borravalóval. Ha akarja, és szeretné érezteti a pincérrel, hogy jól érezte magát. De mi van a szakáccsal? Ő főzte az ételt, neki inkább járna, mint annak, aki kihozza.

plazmasas 2007.07.25. 16:56:24

"nem akarnek a vendeged lenni": klikkelj a bejegyzeben a TIP-re, ott talalsz reszleteket. A szakacsok meg nagyon jol megvannak fizetve, maskulonben nem lenne aki fozne. Ja, es igen. Ha szereted a jo kiszolgalast, akarnal a vendegem lenni.

ihatethisindapassthingy: az elso bejegyzeseddel teljesen egyetertek. A te szabadsagod, hogy eldontsd mennyre voltal meglelegedve.

"Ertem en, de ...": ebben a blogban egy szakmarol irok, annak is bizonyos teruleterol. Nem magamrol es maganeletemrol - eppen ezert nem is vartam szemelyeskedo bejegyzest - de ugye a tied arra sikeredett. Egyezzunk meg annyiban, hogy nem ismerjuk egymast, igyhat latatlanban nem irunk sem rosszat, sem jot a masikrol. Magat a beirast kritizald, az oke. Mert ugye azt olvasod - engem viszont nem. Koszi

Rea: nezz utana a neten. Diner-rol irok, nem etteremrol, vagy fine-dining-rol. Igen, a diner-ek 95%-ban a fonokon kivul mindenki keszpenzert dolgozik (out of the box), tehat nem legal. A tartozkodasi statusza persze lehet barmi ...
Megvalami: ez munka, nem karrier. Ebbol elek jelenleg. Csak eppen van rola velemenyem.

Eternity: borravalot nem kotelezo adni - viszont elfogadni sem az.

plazmasas 2007.07.25. 17:18:35

A konnyebb erthetoseg kedveert (mert azt leis felejtettem, hogy a pincer fizeti az italos pincert es az asztaltakaritokat a sajat bevetelebol)

In countries where tipping is the RULE (for example United States), complicated social rules and etiquette have developed over the exact percentage to tip, and what should and should not be included in this calculation. In other cultures where tipping exists it is more flexible and no specific assumptions of the tip amount exist.

Some establishments pool tips and divide them to include employees who lack customer contact. At some restaurants, agreements among the staff require the servers to tip out members of the support staff (kitchen, bartender, and busser) at the end of their shift;[2]; this means that SERVERS PAY a certain fixed percentage of their sales (most often a portion less than 15 percent of total sales) TO THE OTHER STUFF. Thus when a patron leaves a small tip, it results in the server having to receive less from the tipping pool than other staff. [3]"

Rea 2007.07.25. 17:27:25

Nem a netrol van az infom, hanem, mint irtam, ott laktam. Masreszrol mint irtam, mindenki azt csinalja, amit valaszt, gondolom senki sem kenyszerit a melora. Harmadreszt, azt gondolom senkit nem lehet tipre se kenyszeriteni, ha meg a pincer belemegy egy ilyen leosztos szituba, tegye ki a lelket a TIPert. Pl ne hulyezze le a vendegeket, meg magaba se. Nehogy azt gondold, az nem ul ki az arcodra.

jani 2007.07.25. 17:52:46

Kutyvilág ez. Nem csoda hogy nyugat Europaban is mar lassacskan csak ujdonsult immigransak vagy diakok hajlandoak pincerkedni.

Az pedig aki csak a vendeg szekbol ismeri a szakmat eloszor menjen at a masik oldalra legalabb nehany honapra s akkor majd bizonyra ertelmesebb velemenye lessz a borravalos rabszolga allasokrol. Mert ugye attol meg nem ismerjuk -peldaul- a tuzolto szakma nehezsegeit mert egyszer ki hivtuk oket leszedni az angora macskat a diofa tetejerol.

Those people like you Anita are heroes who manage to survive every day in the real world without the help of any undeserved privilege.

Rea 2007.07.25. 20:54:19

Jani, ha esetleg ram celoztal, en voltam vendeglatos. Mult idoben, mert nem volt nekem valo. Nehez szakma, de azert egy orvoshoz pl senki ne hasonlitsa. Azt meg, hogy ki mit ad fel egy kutya vilagert, mindenki maga donti el. Azert heronak nem neveznek senkit, aki felelotlenul nekivag, es utana azokat bunkozza akikbol el.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.07.25. 21:25:10

Egy szakma sem fenékig tejfel, vannak olyanok, akik az orvosnak sem adnak hálapénzt, vagy egy-egy kisebb beavatkozásért 50 ezernél soványabb borítékot dugnak csak a zsebébe. Kíváncsi vagyok, lesz-e hasonló post a MedIQ-n, végül is a hálapénz hasonló kategória, jobban terítéken van, és sokkal brutálisabb összegekről szól.

plazmasas 2007.07.25. 21:47:00

Draga Rea: erdekelne, hogy mi kesztetett a kovetkezo gondolatra? "felelotlenul nekivag, es utana azokat bunkozza akikbol el"
Ugy megis: honnan veszed, hogy felelotlenul vagtam neki? De tenyleg.
A masik: mibol gondolod, hogy jelenleg van valasztasom? Mert megsugom: nincs. De ez mar a maganeletem, amihez nemsok kozod van.
Aztan: csunyan felreertettel vmit: en nem azokat bunkozom le akikbol elek, hanem akikbol NEM.
Csakhogy ERTHETOBBE TEGYEM SZAMODRA: A PINCEREK NEM KAPNAK FIZETEST, A BORRAVALOBOL ELNEK. ES HA TE NEM ADSZ, AKKOR MEGALAZOD. Csakigy ennyi.
Ha eltel itt, es tenyleg ELTEL ITT, akkor ertened kellene.
Es persze orulok, hogy torvenytisztelo polgar vagy - enmegugye annyira nem.
Ja. Te nyertel.

Akik ertik, azoknak koszonom, hogy ertik.

plazmasas 2007.07.25. 21:57:08

Megegy: Rea, maradjunk realisak. Mert gazos, hogy akarmennyi magyar forumot olvasok, meg alegjobbak belemennek szemelyeskedesbe, meghogy te ilyenvagy megolyan.
Itt ez ne tortenjem meg, erre kerek mindenkit. Mertugye nem ismerjuk egymast. Ennyi.

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.07.25. 22:00:05

plazmasas: Ez komoly, hogy a nagy Ámerikában 0 dollár 0 cent egy pincér fizetése? Legalábbis, ha feketézik, nem kap egy minimális havi/heti fixet sem zsebbe? Így érthető, hogy ennyire utálod a vendégeket, főleg az alacsony borravalósokat (én itt, az óhazában max kicsit fel szoktam kerekíteni, nem brutál 20%-okat rádobni, csóró vagyok, nem is eszem gyakran házon kívül), és az egész szakmádat. Ez utóbbira persze mondhatja az egyszeri olvasó, hogy "nem kötelező pincérkedni", de mint írod nincs más lehetőséged - ez árnyalja a blogról elsőre kialakuló, vendégfikázó képet. Legalábbis én most tévedtem be, csak két postot olvastam, nem az egész sztorit.

plazmasas 2007.07.25. 22:24:38

Mediageci: Ketto dollar orankent. Ha napi nyolc orat veszek, heti ot napot, azugye 80 'merikano pez hetente, ami ugy 320 egy honapban. Dehogy meg erthetobb legyen, egy alberleti szoba Queens-ben (SZOBA!!!) 600-700 dollarnal kezdodik, plusz rezsi. (newyork.craigslist.org/). Esakkor meg nem ettunk, meg cigiztunk ugye.
Kinek mit.
Ezitt mas kultura, mas szokasokkal. Otthon a 10% okes, itt 15 az alap.

Jaja. Tobb mint negyeve talpalok, asszem lattam mar egyket dolgot. Lassan lesznek lehetosegeim, jelenleg viszont nincs. Frusztralo mar ezis igy onmagaban.

Amugymeg azert irom az egeszet, hogy otthonrol lassak az emberek: itt sem hever az utcan a pez. Kemenyen meg kell dolgozni minden egyes centert. Meg ONTERAPIA celjabol, hogy ne boritsam ra senkire a forro levest. A fene se' tudta, hogy sokan olvasni fogjak :o)

mrzs 2007.07.25. 22:35:54

Sose gondoltam, hogy kint az utcán hever a pénz. De ha ennyire szar és gyűlölöd, miért nem csinálsz valami mást? Nem feltétlenül Amerikában...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.25. 23:20:21

naszoval, mint erintett, itt lako es benne dolgozo
persze lehetne, hogy beepitik az arba es 10 dollart keresne minden pincer, a vendeg meg nem adna tipset
csak minden dragabb lenne, sokkal dragabb, az ettermesek sem orulnenek ES! lehet nem jonne hozzam a pincer 10 percenkent, hogy akarok-e valamit, meg stb. hanem szearna ram
nagyon jo ez a rendszer
amugy a pincerk adoznak is a tips utan foleg ahol service charge van
a cashel lehet szorakozni
egyaltalan nem a feketemunkasok miatt van ez a rendszer, foleg, hogy a pincerek zome amerikai, a busserek es a backserveek szoktak illegal lenni, oket meg a server fizeti
ez egy jo rendszer szerintem, es mindenki tudja a pincer ebbol el/ mar a tipsbol/ de akkor sem kotelezo adni, ha nem aka nem ad, viszont a server igyexik, mert neki kell a tips, mert 2 dollarbol nem lehet megelni
es igy mindenki jol jar
szoval nem tudom mii a problema
/ha valaki amerikaba jon akkor 15-20 szazalek ha minden rendben, ha nem adsz semmit akkor szidnak a hatad mogott, ez van, de a legtobb helyen meg is kapod a szolgaltatast, Te donto el mennyit adsz, ha felemelnek a kajak arat 20 szazalekkal akkor nem vagy dontesi helyzetben
/ps. amugy pincer vagyok, es megis ezt mondom/

mrzs 2007.07.25. 23:35:36

Na végigolvasgattam a blogod többi bejegyzését, kicsit talán jobban értem ezt a postot, meg hogy hogyan van ez az egész. Azért a kérdésem él arra vonatkozóan, hogy ha ennyire frusztráló a munka, akkor miért nem váltasz. Gondolom képes lennél rá, hiszen egyszer már kiutaztál NY-ba, az sem lehetett kisebb döntés.
Írhatnál magadról legalább érintőlegesen, miért mentél ki, meg ilyesmik. Érdekes a téma, nagyon sok olyat olvastam itt, amit életemben nem gondoltam volna, hogy így van.

Rea 2007.07.25. 23:36:13

hagyma, veled egyetertek.
azzal is hogy a pincer igyekszik, azzal is, hogy nem kotelezo adni, es azzal is hogy a zomuk amerikai.
(csak azt nem szeretem nagyon, ha valaki azzal vag fel, hogy kint van, aztan persze milyen rossz neki. tessek fogat osszeszoritani aztan csinalni, senkinek se setagalopp)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.26. 00:21:24

igy van
harcolunk meg asztalert is
es mosolyunk a bunkoi vendegre is mer' kell a penz
es sok kedvs vendeg is van, sot az a tobb
es szinte mindegyiknek van europai kotodese es meg szeretik is az akcentust
szoval rendben van ez igy aki dolgozni akar az tud, es minnel jobban dolgozik annal tob a siker
ez van
sorry ez amerika

plazmasas 2007.07.26. 01:03:49

Rea, komolyan kezdesz farasztani. A legkozelebbi bejegyzesedben kerlek masold ide azt a reszt - a teljes blog elolvasasa utan -, amiben felvagok. Erdekelne.

mrzs: munkavallalasi nelkul lehet meg takaritani, meg baby/vagy kutyaszittelni. Vagy lakasokat festeni, de en azt nem tudok.
Babysitteltem egy evet, szerettem is, de tul nagy felelosseg. Jelenleg is van ket takaritoi munkam a pincer-allasok mellett.

hagyma: kerdes: diner-ben dolgozol? Vagy etteremben?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.26. 01:09:04

Hotel
banquiet, ettermek, reggeli, ebed, vacsora
buffet, ala' cart
ahova kellek

plazmasas 2007.07.26. 01:28:00

hagyma: csak azert kerdeztem, mert en DINER-rol irok. Amugy koszi a bejegyzest.

www.angrybrownbutch.com/2007/01/03/119
"In 1980, more than half of all restaurant workers were born in the United States. Today, more than two-thirds of all restaurant workers are foreign born."

tamas 2007.07.26. 03:03:09

Nezzuk a masik oldalat is. Egy ora alatt hany vendeget szolgal ki a felszolgalo? Mennyi az atlagos fogyasztas?
Mennyi egy nap alatt?

A kovetkezo kerdes: miert kap tobb borravalot a 15% elv miatt az aki olyan helyen dolgozik, hogy $20 egy tal etel, mint az akinek az ettermeben $7 egy atlagos etel?
Nem ugyanannyi ido, ugyanannyi munka felszolgalni az $7 es az $30 talat?

ryo 2007.07.26. 03:28:47

Ez most komoly hogy ennyi kamut itt leírsz/leírtok?

Na nézzük sorban:
- TIP - ha akarod adod, ha nem akarod nem adod. 10% az átlagos, többet ne várj. Ne kamuzz hogy nem kapsz fixet, hiszen ki sem tudnád számolni hogy mennyi az annyi. Ha 18.81-re adok neked 23.50-et azt fejben tartod nap végéig? Ha óránként 93 vendég csinálja ezt random számokkal, te pontosan kiszámolod, hogy mennyi jár?
- Queens-i lakás - miről beszélsz?! LA-ben 700-ért HÁZAT tudsz bérelni... Ja azt nem mondtad hogy mekkora lakás, 200m2 tetőtéri studio lehet hogy 700 :)
- Nincs választás - dehogy nincs, van millió hasonló állás... persze az USA-ban könnyű pincérnek lenni, mikor is van vége a munkaidődnek naponta? 21:00?

Na elég az önsajnálatból meg a kamuzásból, de tényleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.26. 03:42:19

fontos kerdes es a kerdesben a valasz
kb. harom variacio letezik: lenyomsz egy reggeli- ebed combot
mondjuk6-3-ig
egy ebed -vacsorat 11-tol 3-ig aztan 6-11-ig visszamesz
vagy sima vacsora, azt ugy 4-5- korul kezded, mert ugye fel is kell keszulni
namost a legszarabb a reggeli, mindenki rohan, azeeszik mert ehes, rohan a repterre stb. es eleg komoly helyen is megallitja a buffet mondjuk a 10-12 dollar
hat itt konnyen odavetik a max 1-2 dollart es lehetsz akarmilyen jopofa tobbet nem
az ebed jobb egy fokkal, meg mindig sokat kell rohangalni de kicsit dragabb, itt mar vannak uzleti ebedek, lehet beszelgetni stb.
elvileg a vacsora a legjobb, ott mar eluldogelnek kikerik a 100 dolaros bort raernek mindenki happy, lehet viszi a not stb.
itt az a gaz ha nem jo a hely akkor lehet 1 asztalod van egesz este
szoval a recept: forgalmas vacsorazohelyeken kell dolgozni, tudnek irni parat de ez nem a reklam helye
persze ha jo a hely egy reggeli-ebedben is megvan a penz csak 10xer annyit rohangalsz
ez van
es persze nem veletlen ki reggeliztet, es ki dolgozik a meno vacsorashelyen
a minoseget hozni kell
/ en csinalom mind a harmat, vagyis a reggelit mar csak ha nagyon kernek, nincs benne penz es galya. de mint mondtam ez egy Hotel, ha akarod a jot is vinni akkor neha be kell vallalni a rosszat is/
aztan itt van meg a roomservice, abban is van zseton
es amugy is ugy kell elkpzelni, hogy lattam en mar a szallodaigazgatot kv-t toltogetni/pedig nem kis szallo/ mer annyian voltak
na mondjuk O nem a tipsert:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.26. 03:59:04

hat ryo azt megneznem 700-rt ott
vegyel egy mobil telefont es a " hulye amerikaiaknak" van egy olyn opcio, hogy tipscalculator, beuti mennyi a szamla es kidobja mennyi tipset adjal
na az is 15-re van beallitva
amugy en most 950 dollaros /OK nem kicsi/ lakasban elek, tehat nem haz, jo egy felhokacolo teteje ez itt draga aranylag
a fix az nalunk is 2 dollar 25 cent, meg a regi melohelyemen is annyi volt, van a ahol semmi
a munkaidso vege meg tok valtozo 11 korul zarnak be a vacsorazohelyelek, a barok 2-3 fele,
9-kor nem zar be semmi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.07.26. 04:02:01

ja es meg annyit a a cash tipset elteszed nem kell fejben tartani ott lesz muszak vegen a zsebedben, de 70 szazalek kartyaval fizet es rairja szamlara mennyit ad, azt a nap vegen tudod meg
itt 2 variacio van vagyr rogton megkapod a cashiertol cashben vagy a 2 hetenkenti paycsekkeden lesz rajta
ne haraguggy nem sok ameriai tapasztalatod lehet

snoop 2007.07.26. 06:30:48

Érdeklődve olvastam a cikket, néhány bejegyzéssel egyetértettem, sokkal nem, de Ryo - a tiedre reagálnom kell. Ha Te az USA-ban élsz vagy éltél nagyon meglep, amit írtál... Én nem NY-ban élek, hanem Floridában (Fl Keys)- de csak hogy legyen egy kis betekintésed. Az én helyzetem elég különbözik a témaindító cikk írójától,de mivel felháborított a hangnem, ahogy írtál, gondoltam, talán jobb rálátásod lesz a dolgokra, ha más szemszögből is megismerheted az itteni helyzetet. Én egy resortnak dolgozom, ami nyilván nem ugyanaz, mint a cikkben leírt szituáció, de 3 éve itt vagyok, teljesen legálisan. A borravaló rendszere nálunk úgy működik, hogy automatikusan 15 százalék a számlán van, ami a vendég belátása szerint változtatható, csökkenthető, növelhető illetve elhagyható. Ez sok szempontból kényelmes, hiszen, ha jó szolgáltatást nyújtasz ritkán fordul elő, hogy lecsökkentenék - persze vannak kivételek -és ezek általában az európaiak, és sajnos nem tudok túl sok mentséget felhozni a számukra a kulturális különbségeken kívűl. Bár számomra evidens, hogy mint intelligens utazó, utánna nézek hogy a célországban mi a helyi szokás, és ahhoz igazodok... ezt a tapasztalat szerint nem mindenki tartja fontosnak. no comment.
Mivel én nem feketén dolgozom a floridai 'tip'-pes minimum bért kell, hogy fizessék óránként ami, 3.70 körül van. Ezután és az összes borravaló után (15százalék + extra) adózunk, a fizetést a borravalóval kéthetente kapjuk. Nálunk az a rendszer, hogy a borravalónk 10%-át a busser, a következő 10%-át a báros kapja. A konyha nem kap borravalót, mert a szakácsok órabére kb.4-5-szöröse a pincérekének. Ja az itteni albérlet árak. 1szobás lakás + zuhanyfülke(konyha és háló egy légtérben) 1000 dollár. Ja és a nyitvatartás,pontosabban munkarend. Reggeliztető pincér reggel 6-tól 12-ig. Ebédeltetős 10- 5ig. Vacsora 4-10. Ja és mi korán zárunk errefelé, kisváros. De ez azt jelenti, hogy 11 előtt nem végzel, néha éjfélkor is még ottvagy. Én nem panaszkodom, mert bár sokat dolgozom - napi 12 órát, sokkal többet keresek, mint otthon kerestem tanárként. De őszintén szólva felháborít az ítélkező megjegyzésed, és ha valamit nem ismersz talán várj az ítélkezéssel, amíg megismered...

snoop 2007.07.26. 06:47:34

ja és csak mellékes megjegyzés - nem értek teljesen egyet, Ol_Sanchez véleményével:
'Szerintem, ha jo a service es a kaja, akkor van tip, ha szar akkor nincs.'

A service és a kaja két külön dolog. Ha nem vagy elégedett a kiszolgálással ezt a véleményed kifejezheted a borravalóban. (Bár ettiket szabályok szerint illik a pincér tudtára hozni az étkezés alatt - így van lehetőség a változtatásra...) Ha az étel nem megfelelő -legtöbbször nem a pincér hibája, beszélj a étterem vezetővel - legtöbb helyen kompenzálják és így nem a pincért fosztod meg a bevételétől.

kamm 2007.07.26. 07:48:56

"jani

kedves Anita, miért nem költözöl át nyugat Európába ahol még valamennyire kultúráltabb munka viszonyok vannak mint a gazdasági és erkölcsi csőd szélém álló USA-ban?"

Hat ez a legjobb beszolas ma este! :D Szenzaciosan ostoba, mar-mar irigylesre meltoan gyermekien tudatlan, megis hihetetlenul otromba, nagyhangu... tiz pont, mese nincs. Ekkora baromsag csak maximumot erdemel.
Pedig mar maga az 'iras' sem volt egyszeru - NYC lakos vagyok, ez egy szep, kover zagyva marhasag, az egesz sztorirol ordit a 'falusi' tipusu (nem lakohelyre ertendo) kisebbsegi komplexusok torzito hatasa, a szar meloval valo napi szembesules stb... de ez a hosszaszolas mindent utott.
Hiaba, Isten es a teljesen fogalmatlan, felmuvelt szerencsetlenek gondolatai ep esszel elore nem lathatoak... :D

kamm 2007.07.26. 07:57:54

\"A service és a kaja két külön dolog.\"

A meseben esetleg, ott lehet, mert valosagban a kutyat nem erdekli, ki hibazott - ossza ki a pincer a szakacsot, miutan szova tettem, de tip nem lesz, ha barmi is szar.

Nem tudom, ti hova jartok, en csak normalis ettermekbe, ugy hetente 2-3 alkalommal es oszinten szolva a kedvenc helyeinken kivul sehol nem erdekel, hogy ki mennyit visz haza, ha nem izlik a kaja vagy haromszor elfelejtette a pincer a rendelesunket - minimum vagy semmi tipp es maris ertik. Mindezt ugy, hogy anno mi is - mint mindenki megerkezese utan, meg papirok nelkul - rovid ideig dolgoztunk etteremben, amig nem volt jobb illetve papir (nem, nem dinerben, etteremben, Manhattanben - a dineres-=ettermes allitas legalis munkaerorol egyike a sok hulyesegnek, amit plazmasas osszehordott), szoval tudjuk, milyen a masik oldal es pontosan azert reagalunk igy. Ha szolok, lehet, hogy kivagjak ott helyben (elofordult!), inkabb no tip, esetleg tobbe nem is megyek oda (ha sulyosabb a sztori).

kamm 2007.07.26. 08:01:15

" Rea 2007.07.25. 13:35:03
Jani, eltem az USAban, legalisan, es ismerek mindenfele magyarokat, de foleg epp ezert ne vard el tolem, hogy az illegalitas melle alljak.
Ezeknek az embereknek se biztositasuk, se nyugdijuk nem volt es lesz, es mindenkinek a maga dontese, mit valaszt, milyen hozzaallassal.
Inkabb illegalitasra csabitjuk az embereket, csak hogy ne 5$ legyen a hamburger (eleve baromsag, en a keleti parton eltem es 8-10$ kozott volt egy hamburger, nem a mekiben). Mas reszrol az illegalitas nem csak a feketemunka/munkas tekinteteben problema, de az id theft is ezert akkora nagy gond.
Mas reszrol meg mindig nem nagyon tudom elkepzelni hogy egy decent NYC kajaldaban feketezzenek, hacsak nem a tulajnak is vaj van a fule mellett. Azert az amcsik elegge torvenytisztelok. Es nem minden esetben barmok. "


Ez is mekkora komment... elkepeszto hulyeseghalom... mi van ma, mindenki megorult, csak total fogalmatlanok irkalnak az amerikai viszonyokrol, de komolyan...?

snoop 2007.07.26. 09:13:17

Kamm,
sajnálom, hogy így gondolkozol, főleg ha dolgoztál étteremben. Miért büntetnék valakit, aki nem tehet róla? Talán a tulajt érdekli, hogy nem mész vissza többet az éttermébe, de a pincér biztos nem fog sírni utánnad, főleg, hogy őt szivattad meg...
Melesleg nálunk, ha nem hagysz borravalót azzal a pincért kevered bajba. Amellett, hogy megalázó és presztízs kérdés, a menedzsernek kell a számlát módosítania és az első feltételezés, hogy a pincér nem szolgált ki rendesen. Míg, ha beszélsz a menedzserrel - az első dolga, megkérdezni, mivel vagy elégedetlen, a kiszolgálással vagy az étellel, itallal stb.
Azt írtad normális :) étterembe jársz - bármit is jelent ez. Én még nem jártam és nem dolgoztam egyetlen \'normális\' étteremben sem, ahol ez ne így működött volna. De mindenesetre arra figyelek - mivel ismerem a másik oldalt is, hogy ne legyek tapló vendégként sem.

fatcat 2007.07.26. 10:56:58

'Es nem tippelnek. Oket sterilizalnam. Pont.'
Anitaaa, you are kreeeezy!

2007.07.26. 11:51:16

Nekem Mo-on néha úgy tűnik mintha a vendégek szoronganának egész idő alatt, hogy a személyzet, meg a tulaj elvárásainak megfelelnek -e. Azon töprengenek, vajon azt rendeltek -e amit a tulaj elvár, vajon megharagszik -e a pincér, ha a hideg kávét visszaküldik, egyáltalán, ha az öntudatos felszolgálót pincérnek nevezik.

kamm 2007.07.26. 16:25:43

"Kamm,
sajnálom, hogy így gondolkozol, főleg ha dolgoztál étteremben."

Jah, meg az elozo evszazadban, cirka 3-4 napot...

" Miért büntetnék valakit, aki nem tehet róla?"

Te valamit sulyosan felreertesz: en nem bironak szegodok el, hanem enni szeretnel egyy jot (meg esetleg KIKAPCSOLODNI avagy barmi mast is, de az most mellekes) - semmi kozom ahhoz, ki rontjs el konkretan.
Megjegyeznem, hogy hirtelen nem tudok 2-3 esetnel tobbet visszaidezni, amikor nem adtam ertelmes jattot (= felkerekitettem a legkozelebbi dollarra vagy tizesre.)

"Talán a tulajt érdekli, hogy nem mész vissza többet az éttermébe, de a pincér biztos nem fog sírni utánnad, főleg, hogy őt szivattad meg..."

Ez persze hulyeseg, minden pincer a vendegbol el, maximum a rendkivul ostoba, ritka buta pincer nem var vissza, minden epelmeju igen, maskulonben hamar bezarna a hely, tipp ide vagy oda - ehhez nem kell sok esz, tapasztalataim szerint meg egy buta pincer is feleri eszel.

Amugy ha a kaja buntetoen szar lenne - evtizedes tapasztalatom alapjan elmondhatom, hogy normalis helyeken szinte kizart ebben a varosban -, akkor termeszetesen visszakuldom, szo nincs rola, hogy megennem, de azert ilyen idekint talan ha ketszer elofordult eletemben.

"De mindenesetre arra figyelek - mivel ismerem a másik oldalt is, hogy ne legyek tapló vendégként sem."

Hat igen, itt kezdodnek a kelet-europai problemak, amikor 'a vendeg a taplo, mert nem jattol...'

Ezt kene levetkozni, tetszik tudni, nem az akcentust - ezt a szerencsetlenul 'falusi' gondolkodasmodot, mar bocsanatot kerek.
Ahogy egy hozzaszolo nagyon jol megfogalmazta, a jatt NEM JAR. AZ EXTRA.
Ki kell erdemelni.
Nomarmost ez nem nehez, csak oda kell figyelni - peldaul ugy kezelni a masodszor is visszatero, korabban rosszul jattolo szemelyt, hogy semmire ne lehessen kifopgasa, hatha most normalisan jattol majd...

kamm 2007.07.26. 16:28:44

Apropo...

"Bevezetes a NY-i diner-ek vilagaba kis online pincer-treninggel megugye napi esemenyekkel. Mert a vendegek ugyan mindig igaza van, csak eppen agya nincs."

Valaki segitsen mar ennek a szerencsetlen pincernek es mutassa meg neki, hogyan kell HELYESEN MEGFOGALMAZNI ES LEIRNI EZT A NEM TUL BONYOLULT MAGYAR MONDATOT (mondom, mondatszerkezet ES helyesiras), mert lathatoan neki meg annyi agya sincs, mint a vendegeinek, de legalabbis az alt.isk. elso 8 eve soran minimum negyet kihagyott, mondjuk ugy 5-8-ig az osszeset...

kamm 2007.07.26. 16:34:52

" zsir 2007.07.26. 11:51:16

Nekem Mo-on néha úgy tűnik mintha a vendégek szoronganának egész idő alatt, hogy a személyzet, meg a tulaj elvárásainak megfelelnek -e. Azon töprengenek, vajon azt rendeltek -e amit a tulaj elvár, vajon megharagszik -e a pincér, ha a hideg kávét visszaküldik, egyáltalán, ha az öntudatos felszolgálót pincérnek nevezik. "

Nagyon jo pont, mar amennyire a kilencvenesekbol meglevo rendszeres hazai ettermi vizitjeim alapjan meg tudom itelni, bar *jo* helyeken ott sem volt problema a pincer hozzaallasaval. Nem mellekesen ismertem tobb karrierben gondolkozo pincert is, akik kifejezetten jol kerestek mar akkor is, pontosan a hozzaallasuknak koszonhetoen, hiaba jartak meg csak keso huszas eveikben - mert ez is egy szakma, igen, tanulni kell es gyakorolni, nem csak irogatni rola hulyesegeket, ugyi, ugy lehet vele valamire jutni 10-15 ev alatt (sajat etterem stb).

gross 2007.07.26. 18:29:50

Nagyon tetszik a blog, tanulságos... Szerintem gyűjtsd össze az írásokat, egészítsd ki őket, küldd el egy korrektorhoz (ráférne, és nem az ékezetek hiánya zavar) és add ki... akár ott helyben, magyarul, biztosan lenne piaca...

A hitetlenkedőknek: nagyon egybevágnak a történetek a barátaim elbeszéléseivel (akiknek nagy része ott pincérkedett és most is ott téblábol, egy részük már Kanadában), nekem abszolút hitelesek. A tengerentúl (és ezenbelül NY) teljesen más világ, innen nem is érted igazán.

Csak így tovább, én olvasni foglak! :)

jani 2007.07.27. 10:51:21

Nekem is nagyon tetszik a blogod Anita. Rá se hederíts a kulturátlan beszólásokra. Egyébként a betegesen ellenséges hangnem arra utal hogy ezek javát ugyanaz a szánalmas valaki produkálta külömböző néven.

Sajnos egyes emberek arra használják sok szabadidejüket, hogy blogos bejegyzéseken keresztül osztják az észt vagy vezessék le a rossz kedvüket. Ahogy mondják "A kutya ugat, a karaván halad." :)

Site Meter
süti beállítások módosítása